Αυξημένα τα μέτρα αστυνόμευσης κατά την εορταστική περίοδο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξημένα τα μέτρα αστυνόμευσης κατά την εορταστική περίοδο

Κλιμακώνεται ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Αστυνομίας, που θα λάβει μέτρα ασφαλείας και αστυνόμευσης ανά τη χώρα.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., οι Υπηρεσίες της εντατικοποιούν τις δράσεις τους και τίθενται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ όλο αυτό το διάστημα θα διατεθεί το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού και των μέσων-υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Ενδεικτικά, από τώρα και καθ’ όλη την εορταστική περίοδο:

- Εντατικοποιούνται οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες τάξης και ασφάλειας για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών, ιδίως ληστειών και κλοπών σε βάρος πολιτών. Οι περιπολίες αυτές είναι αυξημένες σε επιβατικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, σε υπαίθριες αγορές και στους λοιπούς χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση ατόμων.

- Λαμβάνονται συστηματικά μέτρα επιτήρησης στόχων οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως Τραπεζικά καταστήματα και Ταχυδρομεία, Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια, Δημόσια Ταμεία, Εφορίες κλπ., καθώς και των ευρύτερων χώρων όπου πραγματοποιούνται χρηματαποστολές ή κινούνται ταχυδρομικοί διανομείς, οι οποίοι τις ημέρες αυτές διακινούν μεγάλα χρηματικά ποσά για πληρωμές.

- Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και για την επιτήρηση καταστημάτων, όπως σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, ειδών δώρων, παιχνιδιών κλπ, όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση πολιτών.

- Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι αστυνομικής αρμοδιότητας στα δημόσια κέντρα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος , με έμφαση στους ελέγχους για το ωράριο λειτουργίας και την προστασία των ανηλίκων σε καταστήματα πώλησης οινοπνευματωδών ποτών ή χώρους διενέργειας παράνομων ηλεκτρονικών και λοιπών τυχερών παιχνιδιών.

- Διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου του παραεμπορίου, κυρίως σε λαϊκές αγορές, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, κεντρικές οδούς και πλατείες, ιερούς ναούς, σταθμούς μέσων μεταφοράς κλπ.

- Διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι σε περιοχές χειμερινού τουριστικού ενδιαφέροντος (χιονοδρομικά κέντρα, αρχαιολογικούς χώρους, προσφιλείς προορισμούς κ.ά).

- Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα τάξης και ασφαλείας σε εορταστικές εκδηλώσεις (θρησκευτικές, πολιτιστικές κ.ά.), καθώς και σε λοιπούς χώρους όπου μετακινείται μεγάλος αριθμός επισκεπτών.

Ανάλογο επιχειρησιακό πλάνο για τη διενέργεια εξειδικευμένων ελέγχων σε αγορές και καταστήματα και γενικότερα σε επιχειρήσεις αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, διακίνησης και εμπορίας ειδών και αγαθών έχει σχεδιάσει η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Κατά τους ελέγχους αυτούς ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στις παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, σχετικά με τον Φ.Π.Α., τις αποδείξεις και τα λοιπά παραστατικά διακίνησης, εμπορίας ειδών και παροχής υπηρεσιών, καθώς και στις περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Παράλληλα, έχει καταρτιστεί με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κοινό επιχειρησιακό σχέδιο, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενεργοποίηση μεικτών κλιμακίων ελέγχων που θα δραστηριοποιηθούν σε όλη τη χώρα, με έμφαση στους ελέγχους για τη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία, καθώς και το λαθρεμπόριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider