«Ανοίγει» το ψηφιακό Κτηματολόγιο για μηχανικούς, συμβολαιογράφους, τοπογράφους

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανοίγει» το ψηφιακό Κτηματολόγιο για μηχανικούς, συμβολαιογράφους, τοπογράφους
Εντός της εβδομάδας αναμένεται ότι θα υπογραφεί κοινή απόφαση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, η οποία θα παρέχει στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες το δικαίωμα εισόδου στη βάση δεδομένων.

Πρόσβαση στην ψηφιακή βάση του Κτηματολογίου θα αποκτήσουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, μηχανικοί, τοπογράφοι και πιθανώς λογιστές και φοροτεχνικοί. Εντός της εβδομάδας αναμένεται ότι θα υπογραφεί κοινή απόφαση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, η οποία θα παρέχει στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες το δικαίωμα εισόδου στη βάση δεδομένων.

Σε αυτήν θα καθορίζεται και η διαβάθμιση της πρόσβασης στην ψηφιακή πλατφόρμα του κτηματολογίου. Πλήρη πρόσβαση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν οι δικηγόροι καθώς και οι δικαστικοί επιμελητές (αλλά μόνο για ακίνητα της περιοχής όπου ασκούν τα καθήκοντά τους). Διαβαθμισμένη πρόσβαση θα αποκτήσουν οι συμβολαιογράφοι και οι μηχανικοί ενώ πρόσβαση μόνο στα στοιχεία που τους αφορούν θα έχουν τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα με τη χρήση των κωδικών του Taxis. Επιπλέον, τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα εκτός από τα στοιχεία που τους αφορούν θα μπορούν, εάν γνωρίζουν τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου ενός ακινήτου (το λεγόμενο ΚΑΕΚ) να δουν την απεικόνισή του στην ψηφιακή πλατφόρμα, δίχως όμως να αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία των ιδιοκτητών.

Όσο για τους συμβολαιογράφους, θα έχουν πρόσβασης στις κτηματολογικές εγγραφές και σε στοιχεία που αφορούν στα δικαιώματα κυριότητας και δουλείας. Οι μηχανικοί θα μπορούν να δουν στοιχεία που χρειάζονται για τη σύνταξη των τοπογραφικών διαγραμμάτων και σε δικαιώματα κυριότητας και δουλείας προκειμένου να προχωρήσουν στις εκδόσεις οικοδομικών αδειών. Η πρόσβαση, η οποία θα είναι δωρεάν, θα αφορά περιοχές όπου η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα τηρείται αρχείο με το τι στοιχεία αναζητά όποιος εισέρχεται στο ψηφιακό σύστημα, έτσι ώστε να μπορεί να εντοπιστεί οποιαδήποτε περίεργη ή αθέμιτη δραστηριότητα. Έως σήμερα, ένας δικηγόρος μπορούσε να αναζητήσει στοιχεία για συγκεκριμένα ακίνητα πηγαίνοντας στα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία ή στα μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία. Πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού θα υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστεί η περιουσία νομικών ή φυσικών προσώπων σε λίγα λεπτά σε όλη τη χώρα, οπότε είναι εύκολο επιτήδειοι να το εκμεταλλευτούν. Γι΄ αυτό θα τηρείται αρχείο με τις ψηφιακές …διαδρομές του κάθε χρήστη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider