ΟΗΕ: Σε κίνδυνο οι υποδομές της ΕΕ λόγω της κλιματικής αλλαγής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Σε κίνδυνο οι υποδομές της ΕΕ λόγω της κλιματικής αλλαγής
Κώδωνας κινδύνου για τις υποδομές μεταφορών.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν επενδύσεις σε υποδομές στις μεταφορές, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προβούν σε δαπάνες εκατομμυρίων δολαρίων για να υλοποιήσουν επισκευές, ανέφερε μια περιφερειακή επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μελέτη που λέει ότι είναι η πρώτη του είδους.

Η μελέτη, η οποία διήρκησε τέσσερα χρόνια και εκπονήθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ (UNECE) χαρτογραφεί τμήματα υποδομών και τις επικαλύπτει με προβολές κλιματολογικών δεδομένων.

Τα δεδομένα επικεντρώνονται κυρίως στην ηπειρωτική Ευρώπη και εξετάζουν το πώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες, μπορούν να καταστρέψουν τις γέφυρες αλλά γίνεται λόγος και σε πιο μακροπρόθεσμες μεταβολές, όπως είναι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες οι οποίες μπορούν να φθείρουν τις σιδηροδρομικές γραμμές.

«Η προσαρμογή των υποδομών μεταφορών στην κλιματική αλλαγή έχει τύχη πολύ λίγης προσοχής μέχρι στιγμής και αυτό ακριβώς θέλουμε να αλλάξουμε με αυτή τη μελέτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNECE Jean Rodriguez, αναφερόμενος στην έκθεση των 199 σελίδων με τίτλο «Επιπτώσεις και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή για τα διεθνή δίκτυα μεταφορών ».

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις κόστους σε περίπτωση ζημιάς, είπε: «Δεν είναι λίγα εκατομμύρια. Είναι εκατοντάδες (εκατομμύρια). "

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι δύο από τους σημαντικότερους τομείς που θεωρούνται ως οι πλέον ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι οι λιμένες της Βόρειας Θάλασσας και οι οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές κατά μήκος της Μεσογείου.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider