Προσοχή στην μπλε σφραγίδα για την αγορά του οβελία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσοχή στην μπλε σφραγίδα για την αγορά του οβελία

Το γνωστό πρόβλημα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων και τα εισαγόμενα αρνιά τα οποία πωλούνται σε τιμές που δεν μπορεί να αντέξει η τοπική παραγωγοί επιστρέφει και φέτος το Πάσχα (αν και πλέον τείνει να θεωρηθεί διαχρονικό). Το πιο γνωστό πρόβλημα δείχνει να είναι εκείνο που αφορά στις αθρόες εισαγωγές αρνιών από τη Ρουμανία, τα οποία τείνουν να κατακλύσουν την ελληνική αγορά και να αφήσουν στα αζήτητα τα ντόπια.

Ο Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Δράμας, κ. Γιάννης Κιτσουκάκης, μιλώντας στο insider.gr, αναφέρει ότι το Σάββατο, 23 Απριλίου προγραμματίζονται για σφαγή δύο νταλίκες με ρουμάνικα αρνιά στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου. Στη Δράμα υπάρχουν 7.000 ελληνικά αρνιά τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν στα αζήτητα. Και όλα αυτά για το 1 ευρώ χαμηλότερο που είναι το κόστος για τους χονδρέμπορους. Και το κράτος δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει την ελληνική παραγωγή. Όταν εμείς πουλάμε 5,20 και τα ρομανικά κοστίζουν 4,20, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Το κόστος παραγωγής για εμάς είναι πολύ υψηλό. Το ίδιο υψηλή είναι και η φορολογία. Δεν μπορούμε λοιπόν να πουλήσουμε κάτω από 5,5-6 ευρώ. Και δεν είναι θέμα αισχροκέρδειας. Είναι θέμα επιβίωσης και μιας κανονικής τιμής για να αγοράσουν οι χονδρέμποροι».

Χαμένοι από την υπόθεση βγαίνουν βέβαια και οι καταναλωτές , πολλοί από τους οποίους προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα. Όμως λίγοι από αυτούς ζητούν πληροφορίες για την προέλευση του προϊόντος. Και ακόμη πιο λίγοι έχουν ένα «καλά εκπαιδευμένο» μάτι για να ξεχωρίσουν τη σφραγίδα. Και σε αυτό το σημείο είναι που γίνεται το μπέρδεμα.

Η «σύγχυση» με τις σφραγίδες προκαλείται όταν τα αμνοερίφια σφάζονται στη χώρα μας καθώς η σφραγίδα μπαίνει στη χώρα σφαγής, όπως σημειώνει ο κ. Γιάννης Κιτσουκάκης. Επομένως, τα ζώα εισάγονται στην Ελλάδα και κατόπιν αναλαμβάνει η περιφερειακή Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας μπλε χρώματος «λαμπρού κυανού» όπως αποκαλείται και να φέρουν κωδικό αριθμό του σφαγείου. Μέχρι εδώ καλά. Υπάρχει όμως άλλη μια σφραγίδα, ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, ιδίου χρώματος, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της χώρας προέλευσης (π.χ. «ΕΛΛΑΣ», «ΟΥΓΓΑΡΙΑ» κλπ.). «Αυτή η σφραγίδα μπαίνει σε ένα σημείο που μπορεί είτε να μη φαίνεται, είτε να σβηστεί, είτε να κοπεί εκείνο το σημείο του κρέατος», σημειώνει ο κ. Κιτσουκάκης.

Πασχαλινές απάτες…

Το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων δεν είναι νέο. Τις έχουμε συνηθίσει στα αγροτικά προϊόντα όπως το μέλι, το λάδι, το γιαούρτι, το γάλα, τα κτηνοτροφικά προϊόντα κλπ.

Μια γεύση από «πασχαλινές απάτες» θα μπορούσε να μας δώσει η εμπειρία π.χ του 2014 όπου στη Λάρισα ύστερα από έλεγχο του κλιμακίου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεσμευθεί ρουμάνικα αρνιά με παραποιημένες σφραγίδες (είχαν αφαιρεθεί οι σφραγίδες της χώρας προέλευσης τους και σε κάποια είχαν παραποιηθεί).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider