EE: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το 2018 - Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
EE: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το 2018 - Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Μικρότερη σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ ήταν η αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Κατά 3,5% αυξήθηκαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που μεταφράζεται σε 21,1 ευρώ ανά 100 kWh μεταξύ του δευτέρου εξαμήνου του 2017 και του δεύτερου εξαμήνου του 2018.

Παρόλα αυτά, η μέση τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια οικιακής χρήσης στην ΕΕ ήταν μόνο κατά 0,1 ευρώ ανά 100 kWh υψηλότερη από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, οπότε και είχε σημειωθεί η υψηλότερη τιμή κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 κυμάνθηκαν από 10 ευρώ ανά 100 kWh (Βουλγαρία) έως σε 30 ευρώ ανά 100 kWh (Δανία, Γερμανία, Βέλγιο).

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 5,7% στα 6,7 ευρώ ανά 100 kWh στην ΕΕ μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου του 2017 και του 2018 έως το 2008.

Αυτό εξακολουθεί να είναι κατά 0,5 ευρώ ανά 100 kWh χαμηλότερο από ό, τι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, όπου η τιμή του φυσικού αερίου έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο κατά τα τελευταία 10 χρόνια.
Μεταξύ των κρατών μελών, οι τιμές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 κυμάνθηκαν από 4 ευρώ ανά 100 kWh (στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία) έως 9 ευρώ ανά 100 kWh (στις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία) ή ακόμη και τα 12 ευρώ ανά 100 kWh (Σουηδία).

Το μερίδιο φόρων και επιβαρύνσεων διαμορφώθηκε περίπου στο 1/3 (37%) της τελικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην περίπτωση της τιμής του φυσικού αερίου ανέρχεται στο 27%.

Σε ποιες χώρες σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Στα κράτη μέλη της ΕΕ, η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών όσον αφορά στο οικιακό τιμολόγιο καταγράφηκε στην Κύπρο (+ 19,6%), την Ισπανία(+ 13,8%), τις Κάτω Χώρες (+ 9,7%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 8,6%), την Ιρλανδία (+ 7,8%) και την Εσθονία (+ 7,5%).

Από την άλλη, μόνο σε τέσσερις χώρες καταγράφτηκαν μειώσεις: τη Λετονία (-4,5%), την Πολωνία (-2,5%), τη Γερμανία (-1,6%), και τη Λιθουανία (-0,9%).

Οι τιμές στην Ελλάδα

Κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά σημείωσε σχετικά μικρή αύξηση (+1,6%).

«Καταφέραμε η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το αγαθό της ενέργειας είναι φθηνό και προσιτό στους πολλούς. Τα στοιχεία μας δικαιώνουν, καθώς σύμφωνα με την Eurostat, κατά το β’ εξάμηνο του 2018, η μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων όλων των χρεώσεων και φόρων, ήταν 26,3% χαμηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης (16,5 ευρώ / kWh έναντι 22,4 ευρώ / kWh)», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στην αξιολόγηση που έκαναν ανεξάρτητοι σύμβουλοι στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Σημειώνεται ότι η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών-μελών με την μικρότερη συνεισφορά φόρων και χρεώσεων στην διαμόρφωση της τελικής τιμής φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, με το αντίστοιχο ποσοστό να προσδιορίζεται στο 14%. Άλλες περιπτώσεις, όπως αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα από το δελτίο της Eurostat, με παρόμοια τάση είναι το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο με 10%, η Ρουμανία με 16% και οι Βουλγαρία, Τσεχία, Ιρλανδία και Σλοβακία με 17%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider