Στα 12 ευρώ το μήνα το ΕΚΑΣ- Ποιοι δικαιούνται «αντίδωρα»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 12 ευρώ το μήνα το ΕΚΑΣ- Ποιοι δικαιούνται «αντίδωρα»
Για όσους χαμηλοσυνταξιούχους χάνεται η παροχή, θα υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα (όπως π.χ. απαλλαγή από την συμμετοχή στα φάρμακα) τα οποία ωστόσο θα ισχύσουν μόνο για φέτος, καθώς το επίδομα καταργείται από 1/1/2020.

Το... ιλιγγιώδες ποσό των 12 ευρώ το μήνα (από 35 ευρώ που ήταν πέρυσι) θα λαμβάνουν φέτος οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ το 2019, τελευταία χρονιά χορήγησής του.

Παράλληλα για όσους χαμηλοσυνταξιούχους χάνεται η παροχή, θα υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα (όπως π.χ. απαλλαγή από την συμμετοχή στα φάρμακα) τα οποία ωστόσο θα ισχύσουν μόνο για φέτος, καθώς το επίδομα καταργείται από 1/1/2020.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή του 2019 μένουν ίδια με το 2018, όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση που καθορίζει το ύψος της φετινής παροχής σε 12 ευρώ το μήνα.

Ταυτόχρονα, για τους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% καθώς και στις περιπτώσεις συζύγων συνταξιούχων που στερούνται πλήρως την παροχή του ΕΚΑΣ θα χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με το απολεσθέν επίδομα.

Επίσης επισημαίνεται ότι όσοι και φέτος χάνουν το ΕΚΑΣ, απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ειδικότερα ΕΚΑΣ φέτος δικαιούνται όσοι έχουν συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβλήθηκαν τον Ιούνιοτου 2018, έως 643 ευρώ.

Παράλληλα συνταξιούχοι με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον στερούνται πλήρως την παροχή, λαμβάνουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 12 ευρώ τον μήνα.

Επίσης σύζυγοι συνταξιούχοι που και οι δύο στερούνται το ΕΚΑΣ, θα εισπράξει ο σύζυγος με το μικρότερο εισόδημα το ποσό των 12 ευρώ το μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider