Πώς να εισπράξετε επίδομα ενοικίου από 70 έως 210 ευρώ το μήνα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς να εισπράξετε επίδομα ενοικίου από 70 έως 210 ευρώ το μήνα
Το επίδομα θα έχει δυο σκέλη: Το πρώτο θα απευθύνεται  σε ενοικιαστές, ενώ το δεύτερο θα αφορά σε νοικοκυριά που επιβαρύνονται με δόση δανείου το οποίο συνδέεται με την πρώτη κατοικία.

Αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2019 και μέσω του ΟΠΕΚΑ θα δώσει η κυβέρνηση τα 400 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου αλλά και δανείου 300.000 περίπου οικογενειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα έχει δυο σκέλη: Το πρώτο θα απευθύνεται σε ενοικιαστές, ενώ το δεύτερο θα αφορά σε νοικοκυριά που επιβαρύνονται με δόση δανείου το οποίο συνδέεται με την πρώτη κατοικία.

Προϋπόθεση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ένα νοικοκυριό που βαρύνεται με καταναλωτικό δάνειο είναι να βάλει υποθήκη για αυτό το δάνειο την πρώτη κατοικία.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, είναι παρόμοια με αυτήν του κοινωνικού μερίσματος και του ΚΕΑ, ενώ τα χρήματα για την καταβολή του επιδόματος θα καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΠΕΚΑ.

Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος, με τη χρήση των κωδικών του Taxis και οι ενδιαφερόμενοι θα πληροφορούνται άμεσα αν δικαιούνται ή όχι την επιδότηση.

Για τους δικαιούχους που μένουν σε μισθωμένη κατοικία το επίδομα θα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος θα ισχύει από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης.

Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής. Με την πάροδο 12 μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης ο δικαιούχος δύναται να υποβάλει εκ νέου αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του αφορολόγητου και ακατάσχετου επιδόματος θα βασιστούν στην υπουργική απόφαση που διαμόρφωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωντκής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Συγκεκριμένα το ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται από 70 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και θα λαμβάνει προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά.

Ειδικά για μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, για το πρώτο ανήλικο μέλος του ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Ανώτατο όριο του επιδόματος θα είναι τα 210 ευρώ μηνιαίως

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής

• Εισόδημα έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος

• Ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες για το πρώτο ανήλικο μέλος θα υπάρχει προσαύξηση 7.000 ευρώ

• Στα 21.000 ευρώ είναι το ανώτατο πλαφόν ετήσιου εισοδήματος.

Σε σχέση με την περιουσία, τα κριτήρια για τη λήψη του στεγαστικού επιδόματος αναμένεται να είναι τα εξής

α. Εως 120.000 ευρώ πρέπει να είναι η φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τα 180.000 ευρώ

β. Εως 7.000 ευρώ πρέπει να είναι το ύψος των καταθέσεων η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το πλαφόν προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος και έως τα 21.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider