Δεν «σώζει» τους Έλληνες η πτώση στην τιμή του πετρελαίου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν «σώζει» τους Έλληνες η πτώση στην τιμή του πετρελαίου
Ακριβά θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν το πετρέλαιο – τουλάχιστον για τον φετινό χειμώνα- οι Έλληνες καταναλωτές παρά την πτώση κατά 7% της τιμής του.

Ακριβά θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν το πετρέλαιο – τουλάχιστον για τον φετινό χειμώνα- οι Έλληνες καταναλωτές παρά την πτώση κατά 7% της τιμής του. Αν και το πετρέλαιο καταγράφει το μεγαλύτερο πτωτικό σερί εδώ και 34 χρόνια, οι καταναλωτές δεν θα δουν δραματικές αλλαγές ούτε στην τιμή του πετρελαίου ούτε σε εκείνη του φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, εκπρόσωπος της αγοράς εμπορίας πετρελαιοειδών «αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις τιμές να κυμαίνονται από 1,11 ευρώ – 1,17 ευρώ το λίτρο ενώ σε πολλές περιοχές όπως είναι οι νησιωτικές, το πετρέλαιο πωλείται ακόμη πιο ακριβά. Η πτώση που καταγράφει η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα γίνει αισθητή μετά από 2-3 ημέρες και ο βαθμός επιρροής της στις εγχώριες τιμές θα εξαρτηθεί από την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Πάντως, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, δεν πρόκειται να πιεστεί σημαντικά η τιμή προς τα κάτω και όπως εκτιμώ δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο».

Η ζήτηση για πετρέλαιο ακολουθεί την περυσινή πτωτική πορεία και όπως αναφέρει το συγκεκριμένο στέλεχος «οι καταναλωτές δεν κατατάσσουν το πετρέλαιο στις βασικές τους ανάγκες. Δεν δείχνουν καν ενδιαφέρον να μάθουν την τιμή. Μόνο το τελευταίο διήμερο, όπου ψύχρανε ο καιρός, παρατηρείται μια σχετική κινητικότητα. Φαίνεται ότι πρόθεσή τους είναι να εξαντλήσουν τα περιθώρια που τους αφήνει ο καλός καιρός και μετά να προβούν σε κάποιες περιορισμένες παραγγελίες».

Η πτώση στη ζήτηση επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες παραδοσιακά ποντάρουν στη χειμερινή περίοδο και στην ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πέρυσι, κατά το τέλος της περιόδου θέρμανσης, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είχε καταγράψει πτώση της τάξεως του 25% κάτι που «έριξε» συνολικά την αγορά κατά περίπου 6%.

Σχεδόν μηδενική η επίδραση στην τιμή του φυσικού αερίου

Η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται με βάση διαφορετικές παραμέτρους, ωστόσο επηρεάζεται μέχρι κάποιο βαθμό από την τιμή του πετρελαίου, μια επίδραση η οποία φαίνεται τουλάχιστον μετά από ... 7 μήνες. Όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς φυσικού αερίου μιλώντας στο insider.gr, «ο τύπος που υπολογίζουμε την τιμή του φυσικού αερίου λαμβάνει υπ' όψιν τη διεθνή τιμή του πετρελαίου αλλά οι όποιες αυξομειώσεις φαίνονται μετά από διάστημα 7 μηνών. Ακόμη, η αύξηση δε περνάει «ατόφια» στην τιμή του αερίου. Αν για παράδειγμα, αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου κατά 10%, αυτό δεν σημαίνει ότι το φυσικό αέριο (μετά από τους επτά μήνες) θα αυξηθεί κατά 10%. Όσον αφορά στο φετινό χειμώνα, οι καταναλωτές δεν πρέπει να αναμένουν μεγάλες διαφορές. Ισχύουν οι τιμές που βλέπουν σήμερα με μικρές διακυμάνσεις».

Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να θεωρείται αρκετά πιο οικονομικό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με βάσει την ελληνική αγορά, οι τιμές διαμορφώνονται στα περίπου 0,057ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider