Μπαίνει στο Χρηματιστήριο η Entersoft

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαίνει στο Χρηματιστήριο η Entersoft
Η εταιρεία θα εισαχθεί στη Ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά και την έγκριση της αίτησής της, την 18 Φεβρουαρίου.

Την είσοδό της στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του ΧΑ με δημόσια προσφορά μετοχών πραγματοποιεί η Entersoft, με στόχο την άντληση κεφαλαίων για την εξαγορά νέων εταιρειών. Φιλοδοξία της να κυριαρχήσει στο νέο γύρο συγκέντρωσης που πραγματοποιείται στην κατακερματισμένη και συγχρόνως αναπτυσσόμενη αγορά λογισμικού για επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα εισαχθεί στη Ρυθμιζόμενη αγορά του ΧΑ μετά και την έγκριση της αίτησής της, την 18 Φεβρουαρίου. Η έναρξη της δημόσιας προσφοράς έχει οριστεί για τις 03/03/2020 και η λήξη της στις 05/03/2020. Μιας και η Entersoft τα τελευταία εννέα χρόνια δίνει με συνέπεια αυξανόμενα μερίσματα στους μετόχους, αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες μετοχές θα δικαιούνται μέρισμα και για τη χρήση του 2019.

Από την ΑΜΚ, με βάση την ανώτατη τιμή, η εταιρεία στοχεύει να αντλήσει ποσό περί τα 3,8 εκ. ευρώ που θα ενισχύσει την ήδη καλή της ρευστότητα της (>2,3 εκ θετικό καθαρό ταμείο το πρώτο 6μηνο του 2019) και σε συνδυασμό με κάποιο μικρό δανεισμό θα χρηματοδοτήσει το νέο της επιχειρησιακό σχέδιο για την επόμενη τριετία.

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι χθες η Entersoft ελεγχόταν σε ποσοστό 80% από τους βασικούς μετόχους της (ιδρυτές). Η αύξηση του μ.κ. απευθύνεται σε νέους μετόχους, ώστε να αυξηθεί η διασπορά και μετά την ΑΜΚ η συμμετοχή των μετόχων υπολογίζεται να υποχωρήσει σε λιγότερο του 70%.

Με αυτά τα διαθέσιμα κεφάλαια η Entersoft θα κινηθεί κυρίως για την εξαγορά πλειοψηφικών ποσοστών σε έως πέντε εταιρείες παραγωγής λογισμικού και συναφών υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό, τεχνογνωσία και προϊόντα σε συμπληρωματικούς τομείς με εκείνους που ήδη δραστηριοποιείται ο Όμιλος και οι οποίες διαθέτουν πελατολόγιο σε ΜΜΕ και Μεγάλες Επιχειρήσεις. Με αυτές τις εξαγορές καθώς και τα νέα της προϊόντα και υπηρεσίες στα οποία επένδυσε την περίοδο της κρίσης, η εταιρεία προσδοκά να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και να προωθήσει πιο επιθετικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στους πελάτες αυτών των εταιρειών (cross selling). Παρότι οι εταιρείες που προσδοκά να εξαγοράσει η εταιρεία δεν έγιναν γνωστές διευκρινίστηκε ότι αν τεθεί επισήμως θέμα πώλησης της Singular Logic «δεν θα τους αφήσει αδιάφορους».

Αξίζει να σημειωθεί πως η είσοδος της Entersoft στην Ρυθμιζόμενη Αγορά του ΧΑ είναι η πρώτη που γίνεται στην ελληνική κεφαλαιαγορά, μετά το καλοκαίρι του 2014, ενώ αποτελεί και την πρώτη εταιρεία της Εναλλακτικής Αγοράς η οποία μετατάσσεται στη Ρυθμιζόμενη Αγορά.

Η ιστορία της Entersoft

Να υπενθυμίσουμε ότι η Entersoft δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού για επιχειρήσεις και δημιουργήθηκε το 2002 από τους ιδρυτές και βασικούς μετόχους της Computer Logic, μιας εκ των πλέον εξειδικευμένων εταιρειών πληροφορικής στην Ελλάδα.

Έξι χρόνια μετά την ίδρυσή της, το Μάιο του 2008 εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά του χρηματιστηρίου Αθηνών, στην τιμή των 2,52 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική της κεφαλαιοποίηση τότε να διαμορφώνεται στα 11,23 εκατ. ευρώ. Πλέον, η μετοχή βρίσκεται στα 7,40 ευρώ που είναι και ιστορικά υψηλά, με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 33 εκατ. ευρώ.

Σήμερα απασχολεί πάνω από 200 εργαζόμενους, έχει δραστηριοποίηση σε 21 χώρες, 480 συνεργάτες και συμβούλους και 3.500 πελάτες. Η εταιρεία διαθέτει θυγατρικές σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελληνική εταιρεία Retail Link A.E., ενώ έχει και ένα επιλεγμένο δίκτυο Πιστοποιημένων Συνεργατών, εξασφαλίζοντας έτσι τη βέλτιστη υποδομή για ποιοτική υλοποίηση και υποστήριξη του πελατολογίου της.

Παράλληλα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου της πληροφορικής, η οποία στο α΄ εξάμηνο του 2019 παρουσίασε έσοδα ύψους 8,0 εκατ. ευρώ έναντι 6,7 εκατ. ευρώ (+20%) την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Επίσης παρουσίασε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 2,6 εκατ. ευρώ έναντι 2 εκατ. ευρώ (+30%) και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 1,4 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. ευρώ το 2018 (+28%). Η εταιρεία διαθέτει ισχυρό ταμείο, με διαθέσιμα 3,4 εκατ. ευρώ την 30ή Ιουνίου 2019 και μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.

Η άνοδος, όπως ανέφεραν τα στελέχη της, προέρχεται τόσο από την καλή επίδοση της μητρικής όσο και από τις εξαιρετικές επιδόσεις σε Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο χώρες που είναι υπεύθυνες για το 13-15% των εσόδων της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider