Πλησιάζει η ώρα των δηλώσεων για την Airbnb

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλησιάζει η ώρα των δηλώσεων για την Airbnb
Στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν εγγραφεί 15.000 ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων και αυτή είναι μόνο η αρχή. Δείτε τις προθεσμίες και τα επόμενα βήματα.

Προθεσμία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έχουν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές ακινήτων που νοικιάζονται σε τουρίστες μέσω Airbnb και άλλων ιστοσελίδων για να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να καταχωρηθούν στην εφαρμογή και όλες οι μισθώσεις που έγιναν από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε χθες Τρίτη ο διοικητής ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ήδη στην σχετική πλατφόρμα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 15.000 ιδιοκτήτες και διαχειριστές. Αριθμός σημαντικός αλλά ακόμη μικρός σε σχέση με τα ακίνητα που αξιοποιούνται τουριστικά σε όλη τη χώρα, καθώς μόνο στην Airbnb οι καταχωρήσεις στο σύνολο της χώρας ξεπερνούν τις 50.900.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε ο κ. Πιτσιλής οι κρίσιμες ημερομηνίες έχουν ως εξής:

Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές ακινήτων εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018. Εκεί κάθε ακίνητο που αξιοποιείται τουριστικά λαμβάνει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου.

Οι μισθώσεις που έγιναν από την αρχή του χρόνου έως και τις 30 Οκτωβρίου 2018 (δηλαδή ο ενοικιαστής αποχώρησε πριν τα τέλη του μήνα) θα πρέπει να υποβληθούν συγκεντρωτικά και πάλι έως την 30η Νοεμβρίου. Στην συγκεντρωτική δήλωση δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν μισθώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ξεχωριστά.

Από κει και πέρα οι μισθώσεις κάθε μήνα θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου. Για παράδειγμα, οι μισθώσεις από 1 μέχρι 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 20 Δεκέμβρη.

Οι δηλώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης μπορούν να τροποποιηθούν μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Τότε οριστικοποιείται η εικόνα όλης της χρονιάς ώστε με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος να υπολογίζεται ο φόρος που θα πρέπει να πληρωθεί.

Η φορολογία

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις φορολογούνται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που φορολογούνται έσοδα από «παραδοσιακά» ενοίκια με την εξής κλίμακα:

  • Από 0 έως 12.000 ευρώ ισχύει συντελεστής 15%
  • Από 12.001 έως 35.000 συντελεστής 35%

Και

  • Από 35.001 και πάνω συντελεστής 45%

Οι έλεγχοι στις πλατφόρμες

Σύντομα θα ξεκινήσουν και οι έλεγχοι από την εφορία. Θεωρητικά τα ακίνητα που «ανεβαίνουν» σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα πρέπει να αναφέρουν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου που διαθέτουν στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Έτσι οι ελεγκτές θα μπορούν να εντοπίζουν άμεσα τα ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί καθώς και να αντιπαραβάλουν τα στοιχεία κράτησης με αυτά που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες.

Όπως δήλωσε χθες ο κ. Πιτσιλής από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε παράλληλες συζητήσεις με τις πλατφόρμες ώστε «να πάμε σε μία συνεκτική λύση που θα δώσει, αρχικά, το χρόνο προσαρμογής στους χρήστες και στη συνέχεια θα εκβάλει από το σύστημα όσους δεν τηρούν τους κανόνες».

Μάλιστα ο κ. Πιτσιλής αποκάλυψε πως Πολιτεία και εταιρείες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες τουριστικών μισθώσεων βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την δημιουργία του θεσμικού πλαισίου. «Μιλάμε με τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό να δουλέψουμε μαζί στην εφαρμογή ενός νόμου που θα προσφέρει ένα πεδίο ίσων ευκαιριών για όλους», είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Στην πράξη όμως η συνεργασία κράτους – επιχειρήσεων μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, όπως άλλωστε έχει συμβεί και σε άλλες χώρες. Και αυτό διότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εξασφαλισθεί ότι όλες οι εταιρείες θα λειτουργούν με τις ίδιες προδιαγραφές και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Κάτι ιδιαίτερα δύσκολο στο Διαδίκτυο που είναι από τη φύση του… αχανές.

Αυτό εξάλλου ξεκαθάρισε και η υπεύθυνη πολιτικής της Airbnb Κατερίνα Γκιούσου μιλώντας στην χθεσινή ημερίδα: «Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και αυτούς ακολουθούμε. Έχουμε ανανεώσει τις πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες στην πλατφόρμα με βάση τις νέες ρυθμίσεις και συζητάμε το επόμενο βήμα» δήλωσε η κυρία Γκιούσου τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό το βήμα «δεν μπορεί, όπως είναι ευνόητο, να γίνει μόνο από την Airbnb».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider