Τι θα ισχύσει από εδώ και πέρα για εισφορά αλληλεγγύης, ΦΠΑ και προκαταβολή φόρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα ισχύσει από εδώ και πέρα για εισφορά αλληλεγγύης, ΦΠΑ και προκαταβολή φόρου
Στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν ορισμένες από τις προσωρινές μειώσεις φόρων να γίνουν μόνιμες, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών.

Το «πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε συνδυασμό με τη νέα φορολογική κλίμακα, φέρνει φέτος, εν μέσω πανδημίας, ελαφρύνσεις στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα. Η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση για καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως το τέλος Σεπτεμβρίου και έως το τέλος του έτους για το τουριστικό πακέτο και τα εισιτήρια στις μεταφορές, θέατρα και κινηματογράφους που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός είναι ένα μέτρο στήριξης για τις επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την υγειονομική κρίση και παραμένουν με «κατεβασμένα» ρολά.

Τα σενάρια που εξετάζονται για το «κούρεμα» του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων και το «ψαλίδι» έως και 100% της προκαταβολής φόρου που πρέπει να καταβάλλουν φέτος χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα ξεφουσκώσουν το φετινό λογαριασμό της Εφορίας.

Μόνιμες μειώσεις φόρων

Μπορεί τα παραπάνω μέτρα να είναι προσωρινά και να ισχύουν μόνο για φέτος αλλά στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν ορισμένες από τις προσωρινές μειώσεις φόρων να γίνουν μόνιμες όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να περιοριστεί το φορολογικό βάρος στην οικονομία και να ενισχυθεί η δυναμική της ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση θέλει να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, επανερχόμενη σε τροχιά μόνιμων μειώσεων του φορολογικού βάρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το χρονοδιάγραμμα και η έκταση των ελαφρύνσεων θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις εξελίξεις στο μέτωπο τα πανδημίας.

Εισφορά αλληλεγγύης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό, κεντρική θέση θα έχει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η εισφορά αλληλεγγύης που φέτος έχει ανασταλεί εξετάζεται να καταργηθεί το 2022 και ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές αλλά και τις συζητήσεις που θα γίνουν με τους θεσμούς θα επεκταθεί και στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, που έχουν εξαιρεθεί φέτος από την εφαρμογή του μέτρου.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θεωρείται από την κυβέρνηση, παρέμβαση μεγίστης σημασίας αφού μειώνει το φορολογικό βάρος της εργασίας και αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι και η διατήρηση της «έκτακτης» μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, το τουριστικό πακέτο. Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων που πλήττονται περισσότερο από όλους από την πανδημία εκτιμάται ότι θα τις βοηθήσει να σταθούν όρθιες στην πορεία της επιστροφής προς την κανονικότητα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τέλος επιτηδεύματος – προκαταβολή φόρου

Στο τραπέζι θα βρεθούν η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος αλλά και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται σε 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, και σε 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, ενώ για κάθε υποκατάστημα χρεώνονται επιπλέον 600 ευρώ. Στην περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 650 ευρώ.

Μείωση συντελεστών

Από την κυβέρνηση έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντική εφαρμογή των προτάσεων της Εκθεσης Πισσαρίδη, που αφορά μεταξύ άλλων την μείωση των φορολογικών συντελεστών τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις. Με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 24%, η Ελλάδα θα κινείται λίγο υψηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, ενώ από το οικονομικό επιτελείο είναι στο τραπέζι το σενάριο μείωσης στο 20% από το 2022. Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται και η νέα μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ όταν όμως θα ολοκληρωθεί η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider