Βεσυρόπουλος: Η φορολογική πολιτική περνά στην ψηφιακή εποχή – Οι καινοτομίες και οι στόχοι

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βεσυρόπουλος: Η φορολογική πολιτική περνά στην ψηφιακή εποχή – Οι καινοτομίες και οι στόχοι
«Η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις και πλέον επιβάλλει την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη», δήλωσε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας στο 16ο ετήσιο TaxForum του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Τις καινοτομίες που έχει προωθήσει - και συνεχίζει να προωθεί - το οικονομικό επιτελείο στην κατεύθυνση άσκησης της φορολογικής πολιτικής παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 16ο ετήσιο TaxForum του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πλήρες σχέδιο για τη μετάβαση της φορολογικής πολιτικής στην εποχή της ψηφιοποίησης, καθώς η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε άρδην τα δεδομένα.

«Η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις και πλέον επιβάλλει την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη», σημείωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως «αυτή η κυβέρνηση κάνει πράξη όσα για χρόνια ήταν απλά εξαγγελίες».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, στον πυρήνα του σχεδίου ψηφιοποίησης της φορολογικής πολιτικής βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, η διασύνδεση του Taxisnet με άλλα υπουργεία, καθώς και οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ.

«Οι νέες τεχνολογίες κόντρα στο λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών»

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε πως «πλέον είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών.

Όπως αποκάλυψε:

- Συστήνεται ηλεκτρονικό μητρώο καυσίμων, με στόχο τον πλήρη έλεγχο σε όλα τα στάδια

- Συστήνεται ηλεκτρονικό μητρώο αλκοολούχων ποτών, με στόχο την εξονυχιστική παρακολούθηση

- Ενισχύονται τα συστήματα παρακολούθησης των καπνικών προϊόντων

«Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για να έρθουν ξένα κεφάλαια στη χώρα»

Η φορολογική πολιτική προσαρμόζεται στην ψηφιακή εποχή, πρόσθεσε ο κ. Βεσυρόπουλος για να συμπληρώσει πως «αυτό επιβεβαιώνεται από τα κίνητρα που θεσπίσαμε για την τόνωση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας».

«Στόχος μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για να έρθουν ξένα κεφάλαια στη χώρα μας», σημείωσε για να επισημάνει πως παρά την πανδημία του κορονοϊού και δη τις σφοδρές επιπτώσεις αυτής, δεν έχει πληγεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. «Αυτό φαίνεται από την πορεία των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα», συμπλήρωσε.

Τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας myDATA

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην πλατφόρμα myDATA της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο κ. Βεσυρόπουλος υπογράμμισε πως έχει τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα πλεονεκτήματα.

Μεταξύ αυτών αναφέρθηκε στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων, χωρίς παρουσία στις ΔΥΟ, τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την παροχή δυνατότητας εσωτερικού ελέγχου στις επιχειρήσεις και δη στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider