Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας»
Η επιδότηση ξεκινά από το ποσό των 70 ευρώ ανά μήνα και φτάνει ως το ποσό των 210 ευρώ μηνιαίως.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. «Υπέρ» του νομοσχεδίου επί της Αρχής ψήφισε η ΝΔ ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, στην έναρξη της κατ' άρθρο συζήτησης του νομοσχεδίου επισήμανε τη θετική γνώμη που εξέφρασαν οι κοινωνικοί φορείς κατά την ακρόασή τους στην Επιτροπή. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα αποτελεσματικά εργαλεία που θεσπίζονται για την πρόληψη και την αποφυγή της αφερεγγυότητας τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων, της έγκαιρης προειδοποίησης του οφειλέτη για να μην περιέλθει σε κατάσταση γενικής αδυναμίας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών του.

Ενώ, χαρακτήρισε τομή την εισαγωγή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα, όπως υπογράμμισε, τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 240 δόσεις, δηλαδή σε έως 20 χρόνια. Επισήμανε τις πρόνοιες σχετικά με τους ευάλωτους οφειλέτες, σημειώνοντας ότι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση για την αποπληρωμή των δανείων τους με υποθήκη την κύρια κατοικία για πέντε έτη. Η επιδότηση ξεκινά από το ποσό των 70 ευρώ ανά μήνα και φτάνει ως το ποσό των 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού και καλύπτοντας σημαντικό ποσοστό της μηνιαίας δανειακής επιβάρυνσης.

Ανέφερε πως οφειλέτης που αποπληρώνει το χρέος του ή μέρος του χρέους του σε διάστημα το πολύ τριών ετών απαλλάσσεται από το υπόλοιπο της οφειλής οριστικά και δεν πληρώνει για μία ζωή, όπως ακούστηκε.

Στην περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα διαθέτουν προς ρευστοποίηση πάγια περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας άνω του 10% της συνολικής οφειλής και ποσού, τουλάχιστον 100.000 ευρώ, η απαλλαγή έρχεται ένα έτος μετά την κήρυξη σε πτώχευση, καθώς σημείωσε πως είναι λανθασμένη η άποψη πως ένας οφειλέτης μπορεί να κηρυχθεί σε πτώχευση, αν δεν πληρώνει κάποιες από τις οφειλές του για έξι μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider