Ποιες αλλαγές φέρνει το 2019 στη φορολογία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες αλλαγές φέρνει το 2019 στη φορολογία
Τι αλλαγές φέρνει το νέο έτος σε φόρους εισοδήματος, επιχειρήσεων και αντικειμενικές αξίες.

Έτος αλλαγών στο φορολογικό πεδίο θα είναι το 2019, αφενός διότι θα εφαρμοσθούν παρεμβάσεις που ψηφίσθηκαν το 2018, αφετέρου διότι θα ληφθούν αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα όπως το αφορολόγητο του 2020 και η νέα αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με τις νέες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αποτελούν τις μεγάλες αλλαγές στη φορολογία του 2019.

Ο νόμος που έχει ψηφιστεί προβλέπει εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ έως και 30% σε χαμηλής αντικειμενικής αξίας περιουσίες. Στη βάση αυτή, μ είωση ΕΝΦΙΑ 260 εκατ. ευρώ θα προκύψει το 2019 για 6.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ μέγιστη έκπτωση 30% θα έχουν όσοι διαθέτουν μικρή περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους με μεγαλύτερες αξίες ακινήτων, οι συνολικές μειώσεις ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα 100 ευρώ.

Αλλά οι ανατροπές δεν σταματούν εδώ. Από αύριο τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ανακοινώθηκαν στις 12 Ιουνίου 2018 που θα καταστήσουν πιο ακριβές τις μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικών παροχών, κληρονομιών και άλλων φόρων. Την ίδια στιγμή προβλέπονται άλλες δύο αυξήσεις στις τιμές ζώνης των ακινήτων (το 2019 και το 2020) προκειμένου οι φορολογητέες αξίες να προσεγγίσουν τις πραγματικές. Οι αλλαγές αυτές είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ των επόμενων ετών, ειδικά δε σε λαϊκές συνοικίες, όπου αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές ζώνης.

Σημαντικές ελαφρύνσεις θα επέλθουν το 2019 στην εταιρική φορολόγηση. Η Βουλή έχει ψηφίσει τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα της φορολογίας των επιχειρήσεων για το 2019, ενώ θα μειωθεί κατά 5% η φορολογία των μερισμάτων που διανέμουν οι επιχειρήσεις από το φορολογικό έτος 2019 και μετά (στο 10% αντί για 15% σήμερα).

Για τα φυσικά πρόσωπα το 2019 θα φέρει και διαδικαστικές αλλαγές. Από το νέος έτος θα ισχύσει η δυνατότητα ξεχωριστής υποβολής φορολογικής δήλωσης από παντρεμένα ζευγάρια ή όσα έχουν προχωρήσει σε σύμφωνο συμβίωσης. Η διαδικασία της ξεχωριστής υποβολής είναι προαιρετική και κάθε χρόνο θα πρέπει ένας από τους δύο συζύγους να ενημερώνει έως τα τέλη Φεβρουαρίου ηλεκτρονικά την εφορία μέσω εφαρμογής του συστήματος TAXIS για τις προθέσεις τους αν έχουν αποφασίσει να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση χωριστά. Με αυτόν τον τρόπο θα εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα για τον σύζυγο και τη σύζυγο.

Πέραν των προαναφερόμενων αλλαγών σε άμεσους φόρους το 2019 φέρνει ανατροπές και σε έμμεσους φόρους. Από αύριο καταργείται οριστικά το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, δεδομένου ότι τα πέντε εναπομείναντα στο καθεστώς αυτό νησιά θα περιληφθούν και αυτά στο νομοθετικό πλαίσιο επιβολής του ΦΠΑ που ισχύει για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Έτσι, σε ισχύ τίθενται από αύριο οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω καθώς η τελευταία 6μηνη παράταση για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, που πήρε η Ελλάδα, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Τέλος, από αύριο τερματίζεται και η επιζήμια φορολόγηση του κρασιού, καθώς θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Από την κατάργηση αυτή θα επέλθει ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider