Τι αλλαγές φέρνει στη φορολογία το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλαγές φέρνει στη φορολογία το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ 
Ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλουν οι σύζυγοι από το 2019.

Λύση σε ζητήματα που αφορούν χιλιάδες φορολογουμένους αλλά και επιπλέον εργαλεία στην ΑΑΔΕ δίνει το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις διατάξεις για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Μεταξύ άλλων διατάξεων δίνεται και τυπικά η δυνατότητα σε όλα τα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο ένας εκ των συζύγων να υποβάλλει σχετική δήλωση έως τις 28 Φεβρουαρίου. Το τεκμήριο ατομικών δαπανών διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ ανά σύζυγο αντί για 5.000 ευρώ ανά ζευγάρι. Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων και τα τεκμήρια που αφορούν στα ανήλικα τέκνα προστίθενται και βαρύνουν τον σύζυγο με το μεγαλύτερο εισόδημα, ή αυτόν που έχει τη γονική μέριμνα.

Παράλληλα ρυθμίζονται και τα ζητήματα που αφορούν στην υποβολή τροποποιητικών ή ανακλητικών δηλώσεων ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ που είχαν υποβληθεί βάσει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων (ν. 4446/2016). Με την προτεινόμενη διάταξη επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση των διατάξεων του νόμου η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις εκείνες που οι φορολογούμενοι υπέπεσαν σε πρόδηλα λάθη. Για να γίνουν αποδεκτές οι δηλώσεις αυτές από τη Φορολογική Διοίκηση, πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει τα προβλεπόμενα, κατά περίπτωση παραστατικά τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του οικείου έτους.

Απαλλάσσεται από την υποχρέωση έκδοσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ο οικοπεδούχος στις περιπτώσεις αντιπαροχής. Σε αυτή την περίπτωση την ενημερότητα πρέπει να διαθέτει ο κατασκευαστής –εργολάβος.

Ακόμη, προβλέπεται φορολογικό πρόστιμο 500 ευρώ στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί ή δεν έχει εκδοθεί απόδειξη λιανικής πώλησης από εγκεκριμένο αλλά μη δηλωμένο φορολογικό μηχανισμό ή ταμειακή μηχανή.

Νέα εργαλεία στην ΑΑΔΕ

Με σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα έχει πλέον τη δυνατότητα να αποστέλλει στις τράπεζες μαζικά αιτήματα παροχής πληροφοριών για τα χρηματοοικονομικά και τραπεζικά προϊόντα των οφειλετών του δημοσίου.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να απονέμει βραβεία, ακόμη και χρηματικά, στις υπηρεσίες του οι οποίες διακρίνονται για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά τους.

Τέλος, η ΑΑΔΕ μπορεί να αυξήσει τους φορείς που αποδέχονται πληρωμές φόρων, με την προσθήκη ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος, δημόσιες υπηρεσίες, την Τράπεζα της Ελλάδος και γραφεία έκδοσης ταχυδρομικών επιταγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider