ΑΑΔΕ: Έκρυβαν συνολικά εισοδήματα 882.443 ευρώ από μισθώσεις Airbnb

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΑΔΕ: Έκρυβαν συνολικά εισοδήματα 882.443 ευρώ από μισθώσεις Airbnb
Το 76% -σε πλήθος 50 υποθέσεων- συμμορφώθηκε οικειοθελώς μετά από «παρότρυνση» της ΑΑΔΕ.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρέθηκαν νέοι αλλοδαποί ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν κάνει την απαραίτητη δήλωση του εντύπου Ε9, καθώς και φορολογούμενοι με Airbnb που δεν είχαν δηλώσει τα εισοδήματα από τις μισθώσεις.

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποκάλυψαν περιπτώσεις με φορολογούμενους, 38 στον αριθμό, οι οποίοι εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, δήλωσαν εκ των υστέρων μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ ή 1.935 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο και συνολικά 882.443 ευρώ.

Την ίδια ώρα, περίπου 600 αλλοδαποί νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, οι οποίοι εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητα στο Ε9 πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΕΝΦΙΑ, καταβάλλοντας συνολικά 253.301 ευρώ.

Η πρώτη πιλοτική δράση που υλοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ το 2018, αφορούσε τον εντοπισμό υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων Ε9, στους κόλπους των αλλοδαπών νέων κατόχων ακινήτων στην Ελλάδα.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ ήρθε σε επικοινωνία με 1.092 αλλοδαπούς, από τους οποίους συμμορφώθηκε το 55% και προέκυψε συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ 253.301 ευρώ.

Παράλληλα, έτρεξε και δράση για τη διασταύρωση δήλωσης μισθωμάτων ακινήτων Ε2 με δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 σε σύνολο 464 φορολογουμένων με το ποσοστό συμμόρφωσης να ανέρχεται σε 15,3%, καθώς και δράση για τον εντοπισμό νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 ως όφειλαν, από την οποία επιτεύχθηκε συμμόρφωση 27,4% (υπέβαλαν δήλωση Ε9, 26 από τα 95 νομικά πρόσωπα που έλαβαν ειδοποίηση) και η βεβαίωση ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο ποσό των 414.899,33 ευρώ.

Στα ακίνητα τύπου Airbnb, υλοποιήθηκε δράση εντοπισμού φορολογουμένων, οι οποίοι εκμισθώνουν τα ακίνητα τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης και αποκρύπτουν τα εισοδήματα από τις εκμισθώσεις αυτές. Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους υπόχρεους, ώστε να προχωρήσουν εκούσια στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Όπως διαπίστωσε η ΑΑΔΕ οικειοθελώς συμμορφώθηκε το 76% σε πλήθος 50 υποθέσεων με τους φορολογούμενους να δηλώνουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων συνολικού ποσού 882.443 ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι 38 ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν κρατήσει μακριά από τα μάτια της εφορίας μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ετοιμάζονται και στην Αθήνα ρυθμίσεις αλά… Μαδρίτη για το Airbnb

Την επιβολή περιορισμών στην βραχυχρόνια μίσθωση ακίνητων μέσω πλατφόρμων τύπου Airbnb τουλάχιστον για την Αθήνα εξετάζει η κυβέρνηση, ακολουθώντας την οδό που χαράζουν και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με πιο πρόσφατη την Μαδρίτη, σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του insider.gr

Ουσιαστικά αυτό που εξετάζουν τα υπουργεία Οικονομίας, Τουρισμού και Εργασίας είναι να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (ν.4446/2016) να θέσουν περιορισμό στον αριθμό ακινήτων που μπορεί να μισθώνει κάθε ΑΦΜ καθώς και στον αριθμό των ημερών που μπορεί να μισθωθεί το κάθε ακίνητο μέσα σε ένα χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider