Πόσο επικίνδυνο επάγγελμα είναι η εξόρυξη πετρελαίου στην Ελλάδα;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο επικίνδυνο επάγγελμα είναι η εξόρυξη πετρελαίου στην Ελλάδα;
Θα παραμείνουν ασφαλείς οι χωρίς καμία εμπειρία, επάνω σε εξέδρες πετρελαίου «Έλληνες» εργαζόμενοι;

Από την Ελπίδα Γαδ, Χημικό, MSc Περιβάλλοντος

Ελπίδα ΓαδΜε δεδομένα ότι, η υγεία μας, το περιβάλλον μας και ο τουρισμός μας -τουλάχιστον-, είναι πολυτιμότερα αγαθά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που εμπεριέχει αναζήτηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, προβληματίζομαι (όπως θα πρέπει να κάνει και ο καθένας μας) σοβαρότατα όσον αφορά τις δυνατότητες άρτιας εφαρμογής των άρθρων, κανόνων και κανονισμών της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ. Μα, θα μου πείτε, τι δουλειά έχουμε εμείς με όσο εξειδικευμένα θέματα; Θα το δείτε στη συνέχεια, η οποία θα είναι αποσπασματική, αφού η μεγάλη έκταση του κειμένου δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια και μόνο δημοσίευση. Από την άλλη μεριά, θα εξαρτηθεί από την αντίδραση όλων μας στην ιδιόρρυθμη αυτή διαβούλευση από το κοινό, που μας την προτείνει η ίδια η Ε.Ε.

Σας προκαταλαμβάνω εκ προοιμίου ότι δεν είμαι καμιά φανατική ακτιβίστρια, ή ημιμαθής οικολόγος με παρωπίδες, που να προσβλέπω σε κάποια σκοπιμότητα.

Π ρ ο β λ η μ α τ ί ζ ο μ α ι όμως αν:

  • Οι -χωρίς καμία εμπειρία, επάνω σε εξέδρες πετρελαίου..- «Έλληνες» εργαζόμενοι, που θα κληθούν κάποια στιγμή να συμμετάσχουν, θα παραμείνουν υγιείς και ‘ακέραιοι’ σε υπεράκτιες συνθήκες εργασίας (εκτός αν και πάλι οι «Έλληνες» εργαζόμενοι μείνουν χωρίς δουλειά, εξαιρούμενοι του αντικειμένου, αφού θα καλύπτονται από άλλους..);
  • Οι θάλασσές μας παραμείνουν ολοκάθαρες και μοναδικές στην υφήλιο;Τα υποθαλάσσια οικοσυστήματα παραμείνουν λειτουργικά και υγιή;
  • Οι περίφημες και παγκοσμίως φημισμένες ακτές μας θα παραμείνουν επισκέψιμες και τουριστικά εκμεταλλεύσιμες
  • Ό,τι θίγεται και αναφέρεται σχολαστικά στις εφαρμογές της εν λόγω Οδηγίας, παραμείνει ζωτικό, λειτουργικό, ορθολογικά εκμεταλλεύσιμο, αγαπημένο από τον κάθε κάτοικο του πλανήτη μας

Έχω μεγαλώσει στη μέση του Αιγαίου και σαν Χημικός, έριξα το βάρος της μεταπτυχιακής μου εξειδίκευσης σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος… Ιδιαίτερα η σημερινή συγκυρία εξέλιξης και ανάπτυξης των υπεράκτιων πετρελαϊκών επιχειρήσεων που συμβαίνουν κυριολεκτικά στην ‘αυλή’ μας, με ώθησε στον παραπάνω προβληματισμό, που ειλικρινά, από τους κινδύνους και τις μεγάλης κλίμακας ζημιές που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς από ανάλογες δραστηριότητες στον διεθνή χώρο, μου προκαλούν απεριόριστο φόβο και ανησυχία για τις πιθανότητες ενός αντίστοιχου ατυχήματος/δυστυχήματος, σε μια περίοδο που για πρώτη φορά εφαρμόζονται τέτοιες τεχνολογίες, και σε μια περιοχή που όλος ο κόσμος έπρεπε να θεωρεί σαν τον επί γης παράδεισο.

Δεν υπαινίσσομαι κατά κανένα τρόπο να μην αρχίσουν καθόλου, ή παύσουν οι ενέργειες για την δύσκολη και δαπανηρή αυτή ιστορία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Εξερεύνησης & Παραγωγής (Ε&Π) πετρελαίου και φυσικού αερίου στα εξαιρετικά δύσκολα περιβάλλοντα των βαθιών θαλασσών. Αντιθέτως, πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουν, αλλά με σωστή προετοιμασία και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό.

Θα εστιάσω πιο κάτω στο νόημα δόμησης και εφαρμογής της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ. Από μια σειρά μεγάλων προσπαθειών και σκληρής δουλειάς που έγιναν κυρίως από τους βορειο – Ευρωπαίους επιστήμονες και τεχνικούς, που εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια σε εξέδρες πετρελαίου, αλλά κυρίως από το τελικό ‘φινίρισμα’ και σχετικό σχεδιασμό που ανέλαβαν με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα οι Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας και Νομικών Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέκυψε πράγματι μια διεθνής νομοθεσία, που επιβάλει με τον τρόπο της τις ιδανικές συνθήκες προστασίας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, σχεδόν σε όλες τους τις πτυχές.

Όμως, τι σχέση έχει η εφαρμογή όλων αυτών των Κανονισμών από τους βορειο-Ευρωπαίους με την εμπειρία των σαράντα και πλέον ετών , με αυτήν των νοτίων, με την μηδενική εμπειρία; Μα, θα μου πείτε ότι οι τόσο εξαιρετικά και άρτια εξοπλισμένες εταιρείες πετρελαίου που αναλαμβάνουν την εκτέλεση των δραστηριοτήτων αυτών, γνωρίζουν καλά και είναι υπεύθυνες για την αποφυγή κάθε κινδύνου. Κατά την προσωπική μου άποψη και απ’ όσα έχω μελετήσει, τις κύριες ευθύνες, πρέπει να τις έχει η κάθε χώρα που αναπτύσσει τέτοιες δραστηριότητες. Πρέπει να είναι από πάνω σε όλα, με καλή γνώση στη κάθε λεπτομέρεια εκτέλεσης των σχετικών λειτουργιών, κάτι που λείπει παντελώς από ολόκληρο το νότο. Σε ένα νότο όμως, που θα μπορούσε να δεσπόζει η Ελλάδα σαν τον σημαντικότερο κρίκο της Ε.Ε., που θα μπορούσε να μεταγγίσει όλη τη νομοθεσία, την τεχνολογία, την απαραίτητη τεχνογνωσία, αλλά και -κυρίως - την «φιλοσοφία εφαρμογής». Και αυτό που εννοώ με την τελευταία φράση, είναι ουσιαστικά η ευκαιρία που δίνεται στην Ελλάδα, την κρίσιμη αυτή περίοδο για την ανάπτυξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο νότο, να ‘περάσει’ όλη αυτή τη τεχνογνωσία –ύστερα από τόσα χρόνια εμπειρίας της στους τρόπους λειτουργίας της Ε.Ε.- σε ολόκληρη τη νοτιο-ανατολική Ευρώπη και περι-Μεσογειακές χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Θέλω να πιστεύω ότι μόνο με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί το καλύτερο γεφύρωμα των διαφορετικών πολιτισμών, κουλτούρας και σχετικών επιστημονικο/τεχνολογικών εμπειριών βορά – νότου.

Και ενώ, οι βόρειοι εφαρμόζουν ήδη την εν λόγω Οδηγία, διαπιστώνω ότι στη χώρα μας, και αφού εναρμόνισε στον σχετικό Νόμο το 2016 την Οδηγία, δεν είδα καμία ουσιαστική προσπάθεια εκπαίδευσης προσωπικού για την εφαρμογή της. Ίσως η ΕΔΕΥ να προσπαθεί να κάνει κάτι, αλλά, τόσο για εκείνους που γνωρίζουν καλά, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί «ο Γιάννης να κερνάει και ο -ίδιος- Γιάννης να πίνει»! Και αυτό που εννοώ, είναι ότι, ενώ η ΕΔΕΥ είναι η «Αδειοδοτούσα Αρχή» για το πού και πώς και πότε και με ποιους όρους θα εκτελεστεί η Ε&Π, δεν είναι δυνατόν, ο ίδιος Φορέας, να παίζει και τον ρόλο της «Αρμόδιας Αρχής», που υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνη για τον απόλυτο και αυστηρό έλεγχο των διαδικασιών και της ορθής λειτουργίας ολόκληρου του μηχανισμού. Γνωρίζω καλά ότι …έ, δεν έγινε και τίποτα όταν οι εξέδρες δεν είναι παρά δυο – τρεις σε όλη την επικράτεια. Ναι μεν, αλλά, απ’ όσο γνωρίζω από άλλες χώρες που εφαρμόστηκε το ίδιο μοντέλο συγχώνευσης των δύο εξ αντικειμένου αντίθετων αρμοδιοτήτων, κατέληξαν σε πολύ μεγάλο μπέρδεμα, που τους πήρε χρόνια να το φέρουν σε μια ισορροπία. Στο κάτω – κάτω, η ίδια η Ε.Ε., δεν δέχεται την Αρχή του: ο ίδιος ‘Γιάννης’ (καμία σχέση με τον κο Μπασιά που τυχαίνει να έχει το ίδιο όνομα και να διοικεί την ΕΔΕΥ την περίοδο αυτή), να κερνάει και να πίνει.

Εστιάζω στον σχολιασμό αυτό και επιχειρώ μια καλόβουλη κριτική, επεκτεινόμενη και λίγο παραπέρα, στη συμπαθή μερίδα των εργαζομένων στη πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας μας και κατ’ επέκταση της Κύπρου, που όντως προηγείται στις σχετικές δραστηριότητες, αλλά και εκεί, με περιορισμένο ρόλο στις εφαρμογές της Οδηγίας.

Αναφέρομαι λοιπόν στη παράγραφο αυτή στους εργαζόμενους, που έρχονται να παίξουν κι αυτοί ένα σημαντικό ρόλο στο όλο γίγνεσθαι, αφού η Οδηγία είναι σαφής, ότι πρέπει να συνυπογράφουν στις συμβάσεις εκχώρησης των υπό διαγωνισμό Blocks και όλες τις σχετικές διαδικασίες, συμμετέχοντας σε μια ιδιαίτερα υπεύθυνη τριμερή επιτροπή. Και για να γίνουμε και λίγο σοβαροί…, ποιος είναι αυτός ο εκπρόσωπος εργαζομένων, που είναι ικανός και γνώστης της πετρελαϊκής τεχνολογίας και σχετικής νομοθεσίας, που θα τους εκπροσωπήσει επάξια και θα υπογράψει μια τέτοια Σύμβαση; Κατά την άποψή μου ‘’πολλοί, πάρα πολλοί’’, αυτοαποκαλούμενοι γνώστες του αντικειμένου, αφού και στον συγκεκριμένο κλάδο επικρατεί και επηρεάζει η ‘πολιτική’, με όλα της τα τερτίπια.

Θα ήθελα εκ προοιμίου να ζητήσω συγγνώμη που δεν θα παρατεθεί ολοκληρωμένο το άρθρο μου. Ο λόγος είναι καθαρά τεχνικός, που μετά συνεννόηση με τον διαχειριστή του παρόντος ιστότοπου, το άρθρο θα σπάσει σε τουλάχιστον τρία Μέρη, που θα δημοσιευτούν σε συνέχειες. Είναι απαραίτητη η συμμετοχή των αναγνωστών και του ευρύτερου κοινού, προκειμένου να μεταφέρουμε τα συμπεράσματά μας και παρατηρήσεις μας στους υπεύθυνους της Ε.Ε. Θα σας παρακαλούσα όλους να συμμετάσχετε και στείλετε τις παρατηρήσεις σας, καθώς και να περιμένετε την συνέχεια, που για λόγους έκτασης του κειμένου και ερωτηματολογίου που ακολουθεί, είναι αδύνατο να συμπεριληφθεί σε μια δημοσίευση.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη διαβούλευση

Σκοπός της παρούσας δημοσίευσης είναι η διάχυση της πληροφορίας που αναφέρεται στην έρευνα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, της αποτελεσματικής εφαρμογής της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, που αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος κατά την διάρκεια πετρελαϊκών δραστηριοτήτων σε υπεράκτιο περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βασίσει την ανάλυσή της αυτή που επιχειρεί μέσω του διαδικτύου, σ’ ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών σχετικά με τις εργασίες που λαμβάνουν χώρα σε εξέδρες πετρελαίου και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις απόψεις των πολιτών και των ενδιαφερόμενων μερών, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που σχετίζονται με το εν λόγω αντικείμενο.

Η Οδηγία αυτή θεσπίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος σε ολόκληρη την ΕΕ, μέσω ειδικών μέτρων που προτείνει, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά εάν λάβουμε υπόψη τους υψηλούς κινδύνους που προκύπτουν για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον, σε περίπτωση ατυχήματος.

Στην αξιολόγηση αυτή, η Επιτροπή θα συνυπολογίσει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη ενσωμάτωσαν την οδηγία στην νομοθεσία τους και θα συμπεριλάβει οποιεσδήποτε κατάλληλες προτάσεις για την τροποποίησή της. Η διαβούλευση θα συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας, την αποτελεσματικότητα, τη συνάφεια, τη συνεκτικότητα, την ενωσιακή προστιθέμενη αξία και αποδοτικότητα, καθώς και τυχόν ανάγκες για περαιτέρω ανάπτυξη και προσαρμογή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider