Δύσκολο το διεθνές περιβάλλον για τις τιτλοποιήσεις δανείων - Πώς επηρεάζονται οι ελληνικές τράπεζες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολο το διεθνές περιβάλλον για τις τιτλοποιήσεις δανείων - Πώς επηρεάζονται οι ελληνικές τράπεζες
Τα ομολόγα χαμηλής διαβάθμισης, είτε είναι «junk» είτε έχουν την επενδυτική βαθμίδα, έχουν ήδη κάνει τους κατόχους τους να αισθάνονται άβολα.

Μπορεί οι εκδόσεις τιτλοποιημένων δανείων των ελληνικών τραπεζών να έχουν λάβει την επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή να βαθμολογούνται από τους οίκους αξιολόγησης με «ΒΒΒ-», ωστόσο αυτή η βαθμολογία δεν εξασφαλίζει τους τίτλους αυτούς έναντι μελλοντικών πιέσεων.

Μπορεί η ζήτηση για ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης να ήταν αυξημένη όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα μηδενικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, οδήγησαν τους επενδυτές στο να κυνηγούν αποδόσεις και να τοποθετούνται σε πιο επισφαλή προϊόντα, ωστόσο τώρα που η νομισματική χαλάρωση φτάνει στο τέλος της και είναι ορατή και η αύξηση των επιτοκίων, η κατάσταση αντιστρέφεται.

Τα ομολόγα χαμηλής διαβάθμισης, είτε είναι «junk» είτε έχουν την επενδυτική βαθμίδα, έχουν ήδη κάνει τους κατόχους τους να αισθάνονται άβολα, κάτι που είναι ήδη ορατό στα δολαριακά ομολόγα αναδυομένων και αναπτυσσομένων οικονομιών. Η αύξηση των επιτοκίων της Fed και η ανατίμηση του δολαρίου κατέστησε πιο δύσκολη – ακριβή- την αποπληρωμή των ομολόγων αυτών με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί το ρίσκο αθέτησης (default risk) και τα συγκεκριμένα ομολόγα να είναι σε κλοιό ρευστοποιήσεων.

Σύμφωνα με την McKinsey, τα εταιρικά ομόλογα που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί σε μέγεθος κατά την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας τα 1,7 τρισ. δολάρια σε προηγμένες επιχειρήσεις. Μεταξύ 2018 και 2022 οι ωριμάσεις εταιρικών ομολόγων σε ετήσια βάση θα ανέλθουν έως τα 2,1 τρισ. δολάρια. Δεδομένου ότι ορισμένοι από αυτούς τους εκδότες έχουν εύθραυστα οικονομικά και οι εταιρικές τους αδυναμίες είναι ήδη πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται και οι πιέσεις είναι ήδη ορατές σε εταιρείες με προβληματικά EBITDA.

Έμπειροι επενδυτές θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου οι πιέσεις αυτές να εξαπλωθούν και σε ευρωπαϊκά assets, κάτι που θα γίνει πιο ορατό από το τέλος του επόμενου μηνά όταν σταματήσει η ΕΚΤ τις αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αφήσει ανεπηρέαστα ούτε τα ελληνικά κρατικά ομολόγα , ούτε τις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών, κάτι που σημαίνει πως οι τιτλοποιήσεις δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων θα καταστούν πιο ακριβές.

Αυτό το ενδεχόμενο καθιστά πιο περίπλοκη και επισφαλή τη στρατηγική που χαράζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιορίσει τις πιέσεις των «κόκκινων» δανείων στα κεφάλαια των τραπεζών, μέσω της παροχής εγγυήσεων (Asset Protection Scheme – APS) σε τιτλοποιημένες εκδόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider