Τράπεζες για Παπαευαγγέλου: Τα κινεζικά capital controls είναι δουλειά των Κινέζων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες για Παπαευαγγέλου: Τα κινεζικά capital controls είναι δουλειά των Κινέζων
«Μια τράπεζα δεν μπορεί να γνωρίζει πού χρησιμοποιεί τα POS ο πελάτης της» υποστηρίζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο insider.gr. Τι ισχύει με το άνοιγμα λογαριασμών από Κινέζους στις ελληνικές τράπεζες.

Η τήρηση των capital controls είναι υπόθεση της χώρας που τα επιβάλλει και των αρμόδιων αρχών της, υποστηρίζουν στο insider.gr υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού κλάδου.

«Μια τράπεζα δεν μπορεί να γνωρίζει πού χρησιμοποιεί τα POS ο πελάτης της όταν αυτά συνδέονται μέσω dynamic IP σε ethernet», εξηγεί πηγή με γνώση των λειτουργιών των καρτών.

Όσον αφορά στην κριτική που δέχθηκαν οι τράπεζες σχετικά με τη διευκόλυνση της εταιρείας Destiny με διαχειριστή τον Ευάγγελο Παπαευαγγέλου και τον σάλο που ξέσπασε με κύρια εμπλεκόμενη τράπεζα την Εθνική, τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τα POS της UBS που χρησιμοποιούσε κατάστημα της Luis Vuitton στη Μύκονο με σκοπό την παράκαμψη των capital controls. «Ο ελβετικός κολοσσός δεν βρέθηκε υπόλογος επειδή μια επιχείρηση χρησιμοποιούσε τα τερματικά της σε χώρα με capital controls», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν διαδικασίες ελέγχου και ανίχνευσης ασυνήθιστων συναλλαγών με σκοπό τον εντοπισμό υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος και, στο πλαίσιο αυτό, οφείλουν να ελέγχουν την προέλευση των χρημάτων που φτάνουν στα ταμεία ή τους λογαριασμούς τους. Η επιβολή των capital controls στην Ελλάδα ήταν καθολική και ακαριαία και εφαρμόστηκαν μέσα από τα συνολικά ημερήσια όρια που ίσχυαν σε επίπεδο τράπεζας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. «Αυτό δεν συνέβη με τις κινεζικές κάρτες, όπως αποδείχθηκε», συμπληρώνουν.

Βέβαια, οι τρεις εμπλεκόμενες τράπεζες έλαβαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insider.gr, επιστολή από τον κινεζικό πάροχο καρτών UPI για ύποπτες συναλλαγές πελατη(ών) τους που παραβιάζουν τα capital controls για την υπόθεση Παπαευαγγέλου. «Σε αυτή την περίπτωση είναι σαφές ότι η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να δράσει», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Τι ισχύει με άνοιγμα λογαριασμών από Κινέζους

«Το άνοιγμα λογαριασμών από Κινέζους ιδιώτες στην Ελλάδα μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου είναι απολύτως νόμιμη», σημειώνει το εν λόγω στέλεχος. «Από εκεί και πέρα, είναι θέμα της τράπεζας να διασταυρώσει από πού προέρχονται τα χρήματα, εάν είναι νόμιμη η προέλευσή τους», προσθέτει. Εάν τα χρήματα, για παράδειγμα, προέρχονται από λογαριασμό του ίδιου (με έμβασμα) δεν γίνεται έλεγχος, ενώ εάν προέρχεται από τρίτο πρόσωπο, θα πρέπει να τεκμηριωθεί κάποια συναλλαγή.

Η τακτική αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα και αφορά κυρίως τους αγοραστές ακινήτων με στόχο την εξασφάλιση της Χρυσής Βίζας. Κάθε τράπεζα, όμως, εφαρμόζει όσο αυστηρές προϋποθέσεις κρίνει η ίδια προκειμένου να διασφαλίσει τη φήμη και να προστατευτεί από ενδεχόμενες υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος ή κυκλώματα εικονικών συναλλαγών.

Μία από τις συστημικές τράπεζες, για παράδειγμα, δεν δέχεται το άνοιγμα λογαριασμού από δικηγόρους και ζητά αυτοπρόσωπη παρουσία στο κατάστημα. «Έχουμε ανοίξει πολλούς λογαριασμούς σε Κινέζους ή άλλους επενδυτές οι οποίοι, όμως, ήρθαν οι ίδιοι στην τράπεζα, ώστε να διασφαλίσουμε την ταυτοπροσωπία και το λεγόμενο “know your customer”. Έχουμε αρνηθεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις, ειδικά από την Κίνα», αναφέρει στέλεχος της τράπεζας στο insider.gr.

Μάλιστα, στο εν λόγω στέλεχος απευθύνθηκε πρόσφατα ελληνική εταιρεία πώλησης ακινήτων, με 200 άτομα προσωπικό, η οποία αγοράζει 20 ακίνητα την ημέρα, όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπός της που ήρθε σε επαφή με την τράπεζα. Αυτό που ζήτησε ήταν, αφενός, να αγοράσει ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και, αφετέρου, να ξεκινήσει συνεργασία με στόχο τη διευκόλυνση των Κινέζων -κυρίως- πελατών της.

Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα εταιρείας με δραστηριότητα ανάλογη του Παπαυεαγγέλου και επιβεβαιώνει ότι γύρω από τη Χρυσή Βίζα έχει στηθεί ολόκληρο επιχειρηματικό δίκτυο με κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ. Η χαμηλή τιμή της Χρυσής Βίζας στη χώρα μας (σ.σ. στην Ισπανία κοστίζει 500.000 ευρώ) και η ανάγκη για προσέλκυση επενδυτών ήταν αναμενόμενο ότι θα προκαλέσουν το ζωηρό ενδιαφέρον των επενδυτών, ιδίως από την Κίνα όπου υπάρχει υψηλή ρευστότητα.

Είναι θέμα των εποπτικών αρχών να διερευνήσουν πού σταματά η νομιμότητα και πού ξεκινά η παρανομία στις εν λόγω συναλλαγές και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για τις 12 χώρες όπου παρέχεται Χρυσή Βίζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider