Banco BPM στο insider.gr: «Αγκάθι» για τις εξαγωγές το rating της Ελλάδας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Banco BPM στο insider.gr: «Αγκάθι» για τις εξαγωγές το rating της Ελλάδας
Οι τελευταίες εξελίξεις στη σχέση μεταξύ της Ρώμης και της ΕΚΤ δεν βοηθούν το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, εκτιμά ο Φάμπιο ντε Ρόζα, επικεφαλής Διεθνούς Χρηματοδότησης και Εμπορίου της ιταλικής τράπεζας.

Η εμπιστοσύνη στις ελληνικές επιχειρήσεις επανέρχεται -αργά αλλά σταθερά- ωστόσο η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για το διεθνές εμπόριο.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο insider.gr ο Φάμπιο ντε Ρόζα, επικεφαλής Διεθνούς Χρηματοδότησης και Εμπορίου της Banco BPM, της ιταλικής τράπεζας που προέκυψε από τη συγχώνευση των Banco Popolare και Banca Popolare di Milano το 2017. Σήμερα, η Banco BPM διαθέτει συνολικό ενεργητικό 195 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το credit rating της Ελλάδας βρίσκεται από το 2015 σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, επίπτωση στις διεθνείς συναλλαγές έχουν και τα capital controls, αν και οι τράπεζες έχουν τυποποιήσει πλέον τις διαδικασίες για τους εταιρικούς πελάτες τους.

Ερωτηθείς σχετικά με τις οικονομικοπολιτικές συνθήκες στην Ιταλία και την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στις κεφαλαιαγορές, ο κ. ντε Ρόζα εκτιμά ότι «οι τελευταίες εξελίξεις στη σχέση μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βοηθούν το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, γενικά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι τώρα ότι αυτές θα έχουν επίπτωση στη διάθεση ανάληψης κινδύνων από την Banco BPM όσον αφορά στη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων (Corporate Banking).

Η Banco BPM αποτελεί ένα από τα νεώτερα μέλη του Trade Club Alliance, της «τραπεζικής συμμαχίας» για το εμπόριο, στην οποία προσχώρησε η Eurobank πριν από έναν χρόνο. Ο κ. ντε Ρόζα ήρθε στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να εκπροσωπήσει την τράπεζά του στην 3η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Trade Club Alliance, η οποία φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Σχετικά με τη συμμετοχή της Banco BPM στο Trade Club Alliance και κατά πόσο θεωρεί ότι προσδίδει αξία ένα τέτοιο δίκτυο στους εταιρικούς πελάτες της, ο κ. ντε Ρόζα προσβλέπει στη χρήση του καινοτόμου αυτού εργαλείου για την επέκταση του διεθνούς επιχειρηματικού δικτύου, τόσο για την ίδια την Banco BPM όσο και για τους πελάτες της. Σημειώνει, βέβαια, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αξιολογηθούν τα οφέλη από αυτή τη συνεργασία.

«Στόχος μας είναι να μπορούμε να στηρίξουμε τους πελάτες μας στη διαχείριση ενός νέου προϊόντος και να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των ξένων ομίλων που μετέχουν στο Club Trade Alliance, ο Ιταλός τραπεζίτης έχει μεταβεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετέχει και στο Go In Thessaloniki, το πρόγραμμα εξωστρέφειας της Eurobank που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 12–14 Νοεμβρίου και έχει στόχο να φέρει σε επαφή εξαγωγικές –κυρίως- επιχειρήσεις της χώρας με δυνητικούς επιχειρηματικούς πελάτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider