Τι έπαθαν οι τράπεζες και απογειώνουν τα μερίσματα;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι έπαθαν οι τράπεζες και απογειώνουν τα μερίσματα;

Κρίση «ευγνωμοσύνης» προς τους μετόχους έχουν πάθει οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες αυξάνουν τα μερίσματά τους με εντυπωσιακούς ρυθμούς, επιστρέφοντας στα επίπεδα προ κατάρρευσης της Lehman. Δεν θα λέγαμε το ίδιο και για στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου οι ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι πολύ πιο «σφιχτοχέρες».

Πρωτοπόρος στη «φρενίτιδα» που έχει καταλάβει τις τράπεζες στις ΗΠΑ είναι η JP Morgan, της οποίας το μέρισμα για το 2015 εκτινάχθηκε στα 1,72 δολάρια/μετοχή, από 1,58 δολάρια το 2014, καταγράφοντας αύξηση 9%. Το συνολικό ποσό που διέθεσε η τράπεζα για να επιβραβεύσει τους μετόχους τους ανήλθε στα πρωτοφανή επίπεδα των 6,3 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η Telegraph, εξίσου εντυπωσιακή είναι η αύξηση που έκανε και η Morgan Stanley, κόβοντας μέρισμα 0,55 δολάρια, από 0,35 δολάρια τον προηγούμενο χρόνο, με τα συνολικά μερίσματα να ανέρχονται στο 1,1 δισ. δολάρια, τα υψηλοτέρα επίπεδα από τις «ανθηρές» εποχές του 2008.

Η Goldman Sachs έχει εξαγγείλει την καταβολή μερίσματος 2,55 δολαρίων ανά μετοχή, ενώ η Wells Fargo πληρώνει στους μετόχους της μέρισμα 1,48 δολαρίων. Αντίστοιχα υπέρογκα μερίσματα καταβάλλουν δύο ακόμη από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες, η Bank of America και η Citigroup.

Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες και δη οι βρετανικές. Η Barclays, για παράδειγμα, ανακοίνωσε περικοπή του μερίσματος στο μισό για το 2016 και το 2017, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα ταχείας ανάκαμψης που δρομολογεί.

Η Royal Bank of Scotland, από την άλλη, εξακολουθεί να μην δίνει ούτε ένα σεντ απευθείας στους μετόχους της. Οι μέτοχοί της, πάντως, δεν θα πρέπει να απελπίζονται: όπως ανακοίνωσε η διοίκηση, ελπίζει ότι θα αρχίσει να κόβει μέρισμα από τα μέσα του 2017.

Πιο… γενναιόδωρη αποδεικνύεται η HSBC, η οποία αποφάσισε να αυξήσει το μέρισμά της κατά 1 λεπτό, από 0,50 σε 0,51 δολάρια, κατορθώνοντας έτσι να κάνει τη διαφορά στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Μια ακόμη βρετανική τράπεζα, η Lloyds Banking Group, βάζει το χέρι «βαθιά την τσέπη», προσφέροντας 1,5 πέννα στους μετόχους της συν έκτακτο μέρισμα 0,5 πένα, αυξάνοντας το κονδύλι για τα μερίσματα στα 2 δισ. λίρες.

Αν αναζητά κανείς την εξήγηση για αυτή τη διάσταση «μερισματικής συμπεριφοράς» ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μάλλον δεν θα την βρει στα θεμελιώδη μεγέθη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,6% το 2016 και το 2017, σε μια αναθεωρημένη εκτίμηση από 2,8% που ήταν προηγουμένως.

Η Βρετανία, από την άλλη, αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% το 2016 και το 2017, διαφορά όπου σίγουρα δεν δικαιολογεί τη γαλαντομία των αμερικανικών τραπεζών έναντι των βρετανικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider