Σάλλας: Η ελληνική οικονομία ανακτά την ελπίδα της

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σάλλας: Η ελληνική οικονομία ανακτά την ελπίδα της

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλος Σάλλας, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην Börsen-Zeitung, στα πλαίσια επίσκεψής του στο Βερολίνο ο κ. Σάλλας τόνισε ότι «η οικονομία της Ελλάδας ανακτά σιγά-σιγά ελπίδα», προσθέτοντας ότι πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στη χώρα έχει σταθεροποιηθεί.

Ο κ. Σάλλας, που βρέθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να διεξάγει πολιτικές συζητήσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για επενδυτές από το εξωτερικό τόνισε στη γερμανική εφημερίδα ότι οι ελληνικές τράπεζες ανακτούν την κερδοφορία τους, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς μειώνεται και οι τράπεζες αποπληρώνουν δάνεια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, κυρίως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», σημείωσε ο κύριος Σάλλας. Όπως τόνισε, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα κόκκινα δάνεια – τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Συμπεριλαμβανομένων των χορηγήσεων δανείων σε ιδιώτες δανειολήπτες, όπως για παράδειγμα καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, τα προβληματικά χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν περίπου 100 δις. ευρώ σε όλο το τραπεζικό σύστημα.

Από αυτά, 35 με 40 δισ. ευρώ αναλογούν σε επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων, σύμφωνα με τον κύριο Σάλλα, είχαν ανάγκη μόνο από μια συνεπή χρηματοδότηση. Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς, στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκονται περίπου 26,8 δις ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων· εξ αυτών, 18 ως 20 δις. ευρώ αφορούν επιχειρηματικά δάνεια. Πάντως, ο κύριος Σάλλας είναι πεπεισμένος ότι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων είναι βιώσιμες ενώ εκτίμησε ότι το 2016 θα είναι κερδοφόρο για τις ελληνικές τράπεζες.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποκάλυψε ότι αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία έχουν δείξει ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα Ευρωπαίοι και Γερμανοί ενδιαφερόμενοι. Μάλιστα, τόνισε ότι πρόκειται για δάνεια ουσιαστικά βιώσιμων επιχειρήσεων, οι οποίες ωστόσο αναζητούσαν χρηματοδότηση. Τέλος, ο κ. Σάλλας έκανε κάλεσμα σε γερμανούς επενδυτές τονίζοντας πως «θέλουμε να ενισχύσουμε την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα». Γι’ αυτό είναι ευπρόσδεκτοι οι Γερμανοί ενδιαφερόμενοι. «Ενδιαφερόμαστε για γερμανούς επενδυτές σε ελληνικές επιχειρήσεις» σε τομείς όπως η επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, τα ακίνητα, το εμπόριο και κυρίως ο τουρισμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider