Μεγάλος «βραχνάς» αποδεικνύεται για τις τράπεζες τη τακτοποίηση των ακινήτων που έχουν έρθει στα χέρια τους μετά από πλειστηριασμό και τα οποία οι ίδιες θέλουν να «πακετάρουν» για πώληση σε funds.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr στελέχη του κλάδου, ένα πολύ μικρό μέρος των ακινήτων που περνούν στην κατοχή της τράπεζας είναι «τακτοποιημένα» και μπορούν να πωληθούν άμεσα. Η συντριπτική πλειονότητα περιλαμβάνει αυθαίρετα κτίσματα τα οποία πρέπει να νομιμοποιηθούν για να πωληθεί το ακίνητο.

«Θέλω να βγάλω στην αγορά πακέτο με 100 ακίνητα και δεν μπορώ εάν δεν τα νομιμοποιήσω πρώτα», δηλώνει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος. Το μοναδικό παράδειγμα πώλησης πακεταρισμένων ακινήτων είναι, μέχρι στιγμής, το χαρτοφυλάκιο 639 ακινήτων που βγάζει προς πώληση η Eurobank, συνολικής αξίας 22,9 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της συγκέντρωσης δεσμευτικών προσφορών. Τα ακίνητα αυτά έχουν τακτοποιηθεί ένα προς ένα και για να γίνει αυτό χρειάστηκαν χρόνια, αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Πιέσεις για αλλαγή της νομοθεσίας

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, παρότι τα εν λόγω ακίνητα κατάσχονται και εκπλειστηριάζονται, δεν μπορούν να μεταβιβαστούν εάν πρώτα δεν τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες. Αυτό, όμως, συνεπάγεται τεράστιο διαχειριστικό κόστος και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στο «πακετάρισμα» των ακινήτων και την πώλησή τους σε funds.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Τράπεζα Πειραιώς ασχολούνται με τις διαδικασίες των «κόκκινων» δανείων πάνω από 2.500 εργαζόμενοι. Τα ακίνητα νομιμοποιούνται ένα προς ένα, συνήθως από εξειδικευμένους συνεργάτες. Επιπλέον, οι συχνές αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στις τράπεζες που προτιμούν να μεταθέσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στα εξειδικευμένα funds που διαθέτουν και έναν «στόλο» εξειδικευμένων στελεχών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται σε συζητήσεις με τους θεσμικούς φορείς προκειμένου να αλλάξει η νομοθεσία αυτή, ώστε η «καυτή πατάτα» των νομιμοποιήσεων να περάσει στα funds.