«Φωτιά» παίρνουν οι πλειστηριασμοί κατ’ εντολή Ντράγκι

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φωτιά» παίρνουν οι πλειστηριασμοί κατ’ εντολή Ντράγκι

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι πλειστηριασμοί που αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, υπό την πίεση των θεσμών που ζητούν αποτελέσματα «εδώ και τώρα». Στο Eurogroup της Δευτέρας, χαρακτηριστικό είναι το «θερμό επεισόδιο» που σημειώθηκε ανάμεσα στον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όταν ο πρώτος έθιξε τις καθυστερήσεις στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr ασφαλείς ευρωπαϊκές πηγές, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό» να διενεργούνται απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Εάν αυτό δεν συμβεί, οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ που διενεργούν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα ζητήσουν αυξημένες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια που εξασφαλίζονται από ακίνητα, καθώς παρακώλυση των πλειστηριασμών σημαίνει και περιορισμένη δυνατότητα ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων που καταγράφονται στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Αυτό που έχουν επανειλημμένα ζητήσει οι Θεσμοί από τις ελληνικές αρχές είναι να βρεθούν τρόποι να παρακαμφθούν οι συμβολαιογράφοι που αρνούνται να εκτελέσουν πλειστηριασμούς, ιδίως στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους της περιφέρειας.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, αυτό αντιμετωπίζεται με τη μεταφορά των πλειστηριασμών από την επαρχία στην Αθήνα, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο και θεσμοθέτησε τη διενέργεια των πλειστηριασμών αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή. Όπως προβλέπεται σε αυτό, «ο επισπεύδων οφείλει να εξαντλήσει το ενδεχόμενο της περιφέρειας του συμβολαιογραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης και τελικώς, ελλείψει δηλαδή άλλης δυνατότητας, να καταφύγει στην πρωτεύουσα του κράτους, και συγκεκριμένα στον συμβολαιογραφικό σύλλογο αυτής».

Τετραπλασιάζονται οι πλειστηριασμοί

Μπορεί αύριο να έχουν προγραμματιστεί μόλις 70 πλειστηριασμοί μέσω της ειδικής πλατφόρμας, αλλά από την επόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου «φουλάρουν οι μηχανές» και αναμένεται να εκτελεστούν περί τους 260 πλειστηριασμούς.

Ήδη μεγάλο μέρος των πλειστηριασμών έχουν μεταφερθεί από τη λίστα των ειρηνοδικείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, γεγονός που σηματοδοτεί την ταχεία μετάβαση από τους φυσικούς στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το πολυνομοσχέδιο, μπορεί να τηρηθεί η αρχική ημερομηνία εκτέλεσης του πλειστηριασμού, αρκεί να έχει παρασχεθεί 20μερη γνωστοποίηση στον οφειλέτη για την αλλαγή της διαδικασίας.

Πράγματι, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, δεκάδες πλειστηριασμοί έχουν μεταφερθεί από τα ειρηνοδικεία στην πλατφόρμα με την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Σημειώνεται, πάντως, ότι μέχρι πρότινος στο ηλεκτρονικό «σφυρί» έβγαιναν αποκλειστικά εμπορικά ακίνητα, ενώ οι φυσικοί πλειστηριασμοί επισπεύδονται και κατά ιδιωτών, γεγονός που θα σηματοδοτεί ουσιαστική επίσπευση και αλλαγή στη φύση των πλειστηριασμών, οι οποίοι αποτελούν και το «κλειδί» για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ στα μέσα Μαρτίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider