CNBC: Επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες και έχασαν πολλά δισ.

Viber Whatsapp Μοιράσου το
CNBC: Επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες και έχασαν πολλά δισ.

Στις απώλειες εκατομμυρίων ευρώ που καταγράφουν γνωστοί Αμερικανοί επενδυτές και μεγάλα επενδυτικά funds από τις τοποθετήσεις τους στις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται δημοσίευμα του CNBC.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως επενδυτές όπως οι John Paulson, Prem Watsa, Wilbur L. Ross και funds όπως τα Brookfield Capital Partners, Capital Research, Mackenzie Cundill, Schroders είναι μεταξύ εκείνων που επένδυσαν την τελευταία διετία δισεκατομμύρια στις ελληνικές τράπεζες και οι οποίοι έχουν παγιδευτεί σήμερα από την αβεβαιότητα που προκαλείται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή.

Όπως τονίζεται, μέχρι πρόσφατα αυτοί οι ξένοι επενδυτές υποστήριζαν ότι οι τοποθετήσεις τους στις ελληνικές τράπεζες είναι ελπιδοφόρες, καθώς οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο ένα τρίτο ή και λιγότερο της ενσώματης λογιστικής τους αξία. Οι ίδιες οι επενδυτές διέβλεπαν και μεγάλη αξία στα χαρτοφυλάκια των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, τοποθετώντας την απόδοση έως και στο 20%. Έτσι, αν και έχασαν τα χρήματα που είχαν βάλει στις ελληνικές τράπεζες το 2014 αποτόλμησαν και τοποθετήθηκαν σε αυτές και το 2015.

Σύμφωνα με το CNBC και αυτό το στοίχημα επίσης αποδείχτηκε καταστροφικό, καθώς τρεις μήνες αργότερα έχουν χάσει το 60% της αρχικής τους επένδυσης. Όπως τονίζεται, η πτώση των τραπεζικών μετοχών σχετίζεται με την αβεβαιότητα και τους φόβους για ένα ακόμη αδιέξοδο στις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Υπογραμμίζεται δε πως προ δεκαημέρου οι επικεφαλής της Paulson & Co και της Fairfax Financial Holdings συναντήθηκαν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στη συνάντηση αυτή ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους επενδυτές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και τη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως η κατάσταση άλλαξε μετά την πρόσφατη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, καθώς η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων αποδείχθηκε λιγότερο από ικανοποιητική. «Η δραματική βουτιά στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών μπορεί να αποδοθεί στην αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, στη δημόσια αντιπαράθεση για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, στα μπλόκα των αγροτών και στις φήμες για νέες πρόωρες εκλογές. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το τεταμένο εξωτερικό περιβάλλον, οδηγούν σε μαζική έξοδο των επενδυτών», τονίζει το αμερικανικό δίκτυο και υπογραμμίζει πως από την αρχή του 2016, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υποστεί πτώση 28%.

Ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές τιμολογούν την πιθανότητα ενός νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης αργότερα εντός του έτους, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Υποστηρίζεται δε πως αν οι ελληνικές τράπεζες βρεθούν στην ανάγκη νέας αύξησης κεφαλαίου, αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνει με συμμετοχή των ομολογιούχων και ενδεχομένως με κούρεμα των ανασφάλιστων καταθετών, όπως ακριβώς έγινε στην Κύπρο το 2013.

Υπό την πίεση που δημιουργεί η έλλειψη κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, η ενεργητική και δυναμική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους είναι η μόνη επιλογή για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών. Στο σημείο αυτό το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) επισκέφθηκε την Αθήνα τη Δευτέρα και την Τρίτη για να συναντηθεί με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Όπως σημειώνεται, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κατάσταση των τραπεζών και στα ζητήματα της διακυβέρνησης τους και της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Καταλήγοντας το δημοσίευμα αναφέρει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον 108 δισ. ευρώ, όταν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι 123 δισ. ευρώ.

«Από αυτό γίνεται σαφές ότι οι προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε σχέση με τον πιστωτικό κίνδυνο είναι υψηλές και ότι οποιαδήποτε επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος για πολιτικούς ή άλλους λόγους μπορεί να αποβεί μοιραία, τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους επενδυτές τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider