Κανένα ενδιαφέρον από τις τράπεζες για πωλήσεις δανείων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κανένα ενδιαφέρον από τις τράπεζες για πωλήσεις δανείων

Kανένα ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε πωλήσεις κόκκινων δανείων δεν εμφανίζουν οι τράπεζες, όπως διεμήνυσαν στην κυβέρνηση την Τετάρτη, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας και την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου.

Μάλιστα, στη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν, από μέρους των τραπεζών, οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καθώς και οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις όποιες αναταράξεις των διεθνών αγορών.

Ακόμη υπήρξε συμφωνία για τη διαπραγματευτική γραμμή στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα στην εξαίρεση από την πώληση σε τρίτους συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων.

Όπως έγινε άλλωστε γνωστό, με τροπολογία που κατέθεσαν την Τρίτη στη Βουλή οι υπουργοί Τσακαλώτος και Σταθάκης, αναστέλλεται μέχρι τις 15 Μαρτίου η πώληση καταναλωτικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων σε εταιρείες διαχείρισης (funds).

Το μέτρο αφορά σε όλα τα δάνεια πρώτης κατοικίας, στεγαστικά, καταναλωτικά, τα επιχειρηματικά δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και τα δάνεια με εγγυήσεις του δημοσίου.

Η αρχική συμφωνία εξέπνεε στις 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα οι επικεφαλής των δανειστών άναψαν το πράσινο φως στο ελληνικό αίτημα για παράταση ενός μηνός στην αναστολή της διαδικασίας πώλησης.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η ελληνική πρόταση που έχει κατατεθεί προς τους δανειστές προβλέπει την πλήρη εξαίρεση από τη διαδικασία πώλησης σε funds όλων των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ένα μόλις 24ωρο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης και για αυτό κρίθηκε αναγκαίος ο συντονισμός της ελληνικής πλευράς.

Κοινή επιτροπή κυβέρνησης – τραπεζών

Παράλληλα, στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής Επιτροπής, η οποία θα λειτουργεί με ευθύνη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των αρμόδιων υπουργείων, ανάλογα με το συγκεκριμένο θέμα που θα συζητείται κάθε φορά.

Η εν λόγω Επιτροπή θα εξετάσει θέματα όπως η μείωση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η συνδρομή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στην αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών από δημόσιους φορείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider