Ξενόφος: Το επόμενο εξάμηνο η διαχείριση των κόκκινων δανείων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξενόφος: Το επόμενο εξάμηνο η διαχείριση των κόκκινων δανείων

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα αρχίσουμε να βλέπουμε απτά δείγματα ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αρης Ξενόφος, εκτιμώντας ότι υπάρχει κρυμμένη υπεραξία στα κόκκινα δάνεια, εφόσον υπάρξει σωστή διαχείριση.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, ο Άρης Ξενόφος προαναγγέλλει αξιολόγηση δομών και προσώπων στις τράπεζες από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ δεν αποκλείει προσαρμογές στα κριτήρια αξιολόγησης που προβλέπει ο νόμος.

Διατυπώνει την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν προληπτικές αλλαγές στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών καθώς οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τη δική τους εσωτερική αξιολόγηση.

Κόκκινα δάνεια

Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες που τράβηξαν την προσοχή των επενδυτών που συμμετείχαν στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, σημειώνει ο κ. Ξενόφος.

«Υπάρχει σαφώς μια κρυμμένη υπεραξία που αν κανείς τη διαχειριστεί σωστά, μπορεί να έχει θετική έκβαση για τους οφειλέτες και ταυτόχρονα να αντιστρέψει την εικόνα στους ισολογισμούς των τραπεζών», προσθέτει.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ εκτιμά ότι στα δάνεια λιανικής οι τράπεζες θα προτιμήσουν καταρχήν την ανάθεση διαχείρισης έναντι της πώλησης, αξιοποιώντας την εμπειρία τρίτων. Η επιλογή της πώλησης ή της αξιοποίησης της αγοράς κεφαλαίου θα αφορά κυρίως σε δάνεια μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να εφαρμοστούν συγκεκριμένα εργαλεία (π.χ. debt equity swap).

Σύντομα θα ανατεθεί από το ΤΧΣ σε ξένο οίκο η μελέτη για τον καλύτερο συντονισμό δράσης των τραπεζών στα μεγάλα εταιρικά δάνεια, η οποία θα αποτυπώνει τις υφιστάμενες δυσκολίες και θα προτείνει λύσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν μια ολιστική αντιμετώπιση τόσο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες (τράπεζες, εργαζόμενοι, προμηθευτές), όσο και προς το Δημόσιο (Εφορία, ταμεία).

Αξιολόγηση

Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνει ότι επίσης βασικό πυλώνα αποτελεί η εταιρική διακυβέρνηση. «Οι επενδυτές θέλουν να νιώθουν ασφαλείς ότι υπάρχει αξιόπιστο πλαίσιο το οποία αξιολογεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις συνολικές δομές των τραπεζών», τονίζει και προαναγγέλλει ότι η αξιολόγηση ξεκινά άμεσα από το ίδιο το ΤΧΣ.

Εντός του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί από την Επιτροπή Προεπιλογής που ήδη έχει συσταθεί η αξιολόγηση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου και θα ακολουθήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τον Ιούνιο η αξιολόγηση των μελών στα διοικητικά συμβούλια και στις επιτροπές των τραπεζών.

Η αξιολόγηση θα αφορά πρόσωπα και δομές εξηγεί, σημειώνοντας ότι θα εξεταστούν ζητήματα όπως αν υπάρχει επαρκής συνεργασία Δ.Σ. και επιτροπών, αν η σύνθεσή τους οδηγεί σε ικανοποιητική αποτελεσματικότητα, αν υπάρχει η απαραίτητη επάρκεια σε θέματα ρίσκου και κόκκινων δανείων, αν είναι επαρκείς οι διαδικασίες ροής πληροφοριών κ.ά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider