Το 50% των κεφαλαίων τους έχασαν όσοι «μπήκαν» στις ΑΜΚ

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 50% των κεφαλαίων τους έχασαν όσοι «μπήκαν» στις ΑΜΚ

Έχασαν περίπου το 50% του κεφαλαίου τους οι επενδυτές που συμμετείχαν στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Μέσα σε περίπου δύο μήνες οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν υποχωρήσει σημαντικά κάτω από τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί κατά τη διαδικασία διάθεσης των νέων μετοχών – μέσω της διαδικασίας του book building (βιβλίο προσφορών) – με αποτέλεσμα οι απώλειες και στις τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Εurobank) να υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή επηρέασε αναμφίβολα το κλίμα στις συναντήσεις που είχαν οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές (Watsa, Paulson) την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα με εκπροσώπους της Κυβέρνησης και των ίδιων των τραπεζών.

Παρόλο που οι τιμές οι οποίες προσδιορίστηκαν από τη διαδικασία του βιβλίου των προσφορών ήταν οι κατώτερες αποδεκτές, γεγονός που σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές προσέδωσε στην όλη διαδικασία τον χαρακτήρα ξεπουλήματος, η πραγματικότητα απεδείχθη τελικά πολύ χειρότερη.

Έτσι στη Εurobank όπου οι ιδιώτες επενδυτές τοποθέτησαν περίπου 2 δισ. ευρώ, σήμερα έχουν χάσει περίπου τα μισά κεφάλαια τους. Η τιμή στην οποία μπήκαν στην αύξηση διαμορφώθηκε στο 0,001 ευρώ και μετά το reverse split στο 1 ευρώ (100 προς 1) ενώ στο τέλος της εβδομάδας η μετοχή διαπραγματευόταν στα 0,54 σέντς.

Στην Εθνική οι ιδιώτες από το εξωτερικό αλλά και την εγχώρια αγορά προσέφεραν περίπου 1,460 δισ. ευρώ στα 0,3 ευρώ μετά το reverse split. H μετοχή της Τράπεζας έχει υποχωρήσει κατά περίπου 34% στα 0,2 ευρώ.

Στην Αlpha η συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση του κεφαλαίου διαμορφώθηκε στα 1,55 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές συμμετείχαν στην αύξηση αγοράζοντας τη μετοχή στα 0,004 ευρώ ή στα 2 ευρώ μετά το reverse split, ενώ πλέον στο ταμπλό η μετοχή διαπραγματεύεται στα 1,36 ευρώ έχοντας χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας της.

Στην Τράπεζα Πειραιώς οι ιδιώτες τοποθέτησαν περίπου 1,34 δισ. ευρώ (καλύπτοντας το βασικό σενάριο των stress test5) στα 0,30 ευρώ (μετά το reverse split) ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται στα 0,13 ευρώ.

Η μεγάλη υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών, η οποία έχει συμπαρασύρει και ολόκληρο το χρηματιστήριο, αποδίδεται από αρκετούς στην αβεβαιότητα που επικρατεί για τους όρους με τους οποίους η Κυβέρνηση θα κλείσει την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας από την Τρόικα. Άλλωστε πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να βρίσκεται και πάλι μία ανάσα από το 10%.

Σε κάθε περίπτωση όμως η κατάσταση που διαμορφώνεται στις αγορές ανεξάρτητα από τις αιτίες που την έχουν προκαλέσει, δημιουργεί μία πρόσθετη πίεση καθώς στην ουσία εξανεμίζει τα όποια οφέλη επέφερε η αναχρηματοδότηση των τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider