Ξεκινά η πώληση των «κόκκινων» δανείων

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά η πώληση των «κόκκινων» δανείων

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία πώλησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, καθώς εως τις 29 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το πλαίσιο για να δοθούν οι άδειες στις εταιρείες που θα συσταθούν με αντικείμενο τη διαχείριση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη δύο τράπεζες βρισκονται πολύ κοντά στην κατάθεση της αίτησης για τη σύσταση της σχετικής εταιρείας.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης των προβληματικών δανείων από τον διεθνή οίκος McKinsey για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στόχος είναι να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις οι οποίες θα επιτρέψουν στα πιστωτικά ιδρύματα να ανακτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων περιορίζοντας έτσι τη ζημιά που θα προκαλέσει το κούρεμα των δανείων υπό το πρόσχημα της αναδιάρθωσης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Το ερώτημα που παραμένει ωστόσο αναπάντητο είναι πόσα χρήματα από την δεξαμενή των 100 δισ. ευρω που έχουν φθάσει σήμερα τα κόκκινα δάνεια μπορουν ν΄ανακτηθούν.

Αν ληφθεί υπόψιν η εμπειρία από άλλες ευρωπαικές χώρες που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία, προκύπτει ότι οι ελληνικές τράπεζες στην καλύτερη περίπτωση θα μπορεσουν να εισπράξουν τα 15 δισ. ευρώ από το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (επιχειρηματικών και σε νοικοκυριά).

Στην Ιρλανδία η εταιρεία που έχει συσταθεί για τη διαχείριση των κόκκινων στεγαστικών δανείων τα οποία φθάνουν τα 75 δισ. ευρω μέσα σε τρία χρόνια έχει κερδίσει μόνο 1,5 δισ.ευρω. καθώς η αγοραία αξία των δανείων έχει μειωθεί κατά 65% στα περίπου 32 δισ. ευρω.
αλλά η καλύτερη λύση κατά την άποψη μας είναι haircut -30% έως -50% επί των δανείων.

Όσον αφορά τις πωλήσεις προβληματικών δανείων στα distress funds εκτιμάται ότι το ποσό των δανείων θα κυμανθεί σε 5 με 7 δισ.ευρω στην καλύτερη περίπτωση. Το ενδιαφέρον των funds αυτών εστιάζεται κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια που διαθέτουν μεγαλύτερες εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το Κυπριακό μοντέλο αναμένεται να αποτελέσει το πρότυπο και για την διαδικασία που θα εφαρμοστεί στην ελληνική αγορά. Ετσι οι εταιρείες που θα διεκδικήσουν τα δάνεια θα διαθέτουν μετοχική σύνθεση και δεν θα είναι εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV).

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της Blackrock που παραδόθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος αρχές Νοεμβρίου του 2015 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέχρι τώρα διαχείριση των NPLs από τις ελληνικές τράπεζες είναι απογοητευτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider