Το μεγάλο στοίχημα του Χρήστου Μεγάλου

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μεγάλο στοίχημα του Χρήστου Μεγάλου

Λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας Πειραιώς, ο Χρήστος Μεγάλου έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής. Παρουσιάζοντας την «Ατζέντα 2020», ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς ανέπτυξε το στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου για τα επόμενα χρόνα, δίνοντας σαφείς ενδείξεις για το που θέλει να στρέψει το «τιμόνι» της τράπεζας.

Η «Ατζέντα 2020» περιλαμβάνει περιλαμβάνει το διαχωρισμό του ομίλου σε δύο λειτουργικούς πυλώνες: την Τράπεζα Πειραιώς και την Piraeus Legacy Unit (PLU).


Η λογική του διαχωρισμού, ο οποίος είναι μεν λειτουργικός αλλά όχι νομικός, είναι να συγκεντρωθούν σε ένα κομμάτι όλα τα στοιχεία της Τράπεζας που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή της. Έτσι, η PLU θα «κληρονομήσει» τις διεθνείς δραστηριότητες που πρέπει να πουληθούν, τις διακοπτόμενες δραστηριότητες εντός Ελλάδος (AVIS, Ερρίκος Ντυνάν, Αττική Οδός) καθώς και όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στόχος του κ. Μεγάλου είναι, μέσω της διαδικασίας αυτής, να «ρίξει» τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας κάτω από τα 10 δισ. ευρώ (έναντι 23 δισ. περίπου σήμερα), να «απαλλαγεί» από την εξάρτηση από τον ELA η οποία φτάνει στα 11 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να μειώσει το προσωπικό του Ομίλου, έχοντας πουλήσει θυγατρικές εταιρείες εντός και εκτός συνόρων.

Πίσω από αυτή τη στρατηγική, βρίσκεται η επιθυμία να γίνει μια νέα αρχή. Απαλλαγμένος από τα «βαρίδια» του παρελθόντος, ο «υγιής» πυλώνας της Τράπεζας Πειραιώς θα μπορέσει να καταγράψει αξιόλογες επιδόσεις, οι οποίες και θα κάνουν την τράπεζα εκ νέου δελεαστική στους επενδυτές. Με στόχο να δίνει 5 δισ. ευρώ νέα δάνεια κάθε χρόνο, η Τράπεζα επιδιώκει να επανακτήσει τη δυναμική της, κάνοντας αυτό που γνωρίζει καλά: να χρηματοδοτεί (κυρίως) μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, μειώνοντας τα κεφάλαια που απαιτούνται προκειμένου να συντηρηθούν τα προβληματικά κομμάτια του ενεργητικού, θα μπορέσει να εστιαστεί σε καινοτόμες υπηρεσίες, που θα εξασφαλίσουν μείωση των λειτουργικών εξόδων και διεύρυνση της πελατειακής βάσης.

Από εδώ και στο εξής, στόχος της τράπεζας είναι να δείχνει συνεχή αύξηση της κερδοφορίας του «υγιούς» πυλώνα της Τράπεζας Πειραιώς, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ζημιές που καταγράφει η Piraeus Legacy Unit.

Έτσι ώστε, στα μάτια των επενδυτών –παλιών αλλά και υποψηφίων- να δείξει ότι έχει όντως συντελεστεί μια νέα αρχή. Με άλλα λόγια, ότι η τράπεζα έχει μπει στη μΜ (μετά Μεγάλου) εποχή. Και ταυτόχρονα, να καταστήσει σαφές ότι ο Όμιλος λειτουργεί με συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο, πολυετούς διάρκειας.

Το μοναδικό ίσως στοιχείο που απειλεί τον εν λόγω σχεδιασμό είναι οι ενδεχομένως υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις της τράπεζας για την πορεία της οικονομίας μέχρι και το 2020. Προϋπόθεση –όπως αναφέρει και η ίδια η Πειραιώς- είναι η ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και η ταυτόχρονη επίτευξη σχετικά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Η Τράπεζα έχει καταρτίσει το πλάνο της προβλέποντας ανάπτυξη 1,8% για το 2018, 1,9% για το το 2019 και 2,3% για το 2020. Ποσοστά αρκετά υψηλά, με δεδομένο το «πάγωμα» της οικονομίας το τελευταίο διάστημα.

Εφόσον όμως αυτά επιτευχθούν και η Πειραιώς αρχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους της, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το παράδειγμα ανάκαμψης ευρύτερα του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider