Στους Καταριανούς «κλειδώνει» η Finansbank, Τρίτη οι ανακοινώσεις

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στους Καταριανούς «κλειδώνει» η Finansbank, Τρίτη οι ανακοινώσεις

Στους Καταριανούς φέρεται πως «κλειδώνει» η πώληση της Finansbank, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η προσφορά της Qatar National Bank απεδείχθη η πλέον συμφέρουσα για την τουρκική θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας αξιολόγησε τις δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν και φαίνεται πως έκρινε προτιμητέα εκείνη των Καταριανών. Ωστόσο, οι επίσημες ανακοινώσεις για την πώληση της Finansbank θα πρέπει να αναμένονται το πρωί της Τρίτης.

Με στόχο το αντίτιμο της πώλησης να ξεπεράσει τα 3 - 3,5 δισ. ευρώ, καθώς τόσο υπολογίζεται η λογιστική αξία της Finansbank, η Εθνική θέτει τους «τίτλους τέλους» σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες επενδύσεις της στο εξωτερικό.

Ανεξάρτητα από το τίμημα που θα εισπράξει η Εθνική, η πώληση της τουρκικής τράπεζας αυξάνει το δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Με το ποσό αυτό «επιβαρύνθηκε» η Εθνική στα πρόσφατα stress tests, εξαιτίας της παρουσίας της στην Τουρκία.

Η επένδυση στην Τουρκία στοίχισε πριν από περίπου 12 χρόνια στην Εθνική Τράπεζα περίπου 5 δισ. δολάρια.

Αποτέλεσε την πιο ακριβή πώληση τράπεζας στη γείτονα χώρα. Ίσως δεν είναι άσχετο το γεγονός με το ότι σήμερα ο πρώην ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Finansbank, Τούρκος μεγιστάνας Husnu Ozyegin ηγείται στη μία εκ των δύο κοινοπραξιών - της Fiabanka As - που διεκδικούν την Τράπεζα.

Στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης η τράπεζα διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση η οποία κυμαίνεται στα 17,7 δισ. τουρκικές λίρες περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Εθνική όπως έχει δεσμευτεί θα διατεθούν για την αποπληρωμή των μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) με τα οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάλυψε το μεγαλύτερη μέρος της συμμετοχής του στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (περίπου 2,040 δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι τα ομόλογα αυτά έχουν εκδοθεί με επιτόκιο 8%, προκαλώντας σημαντική πίεση στα αποτελέσματα του 2016. Πάντως ανεξάρτητα από το τίμημα πώλησης της Τουρκικής Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 22%.

Επιπροσθέτως το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο έχει εγκριθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την πώληση μέρους της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider