Aναβάθμιση για Alpha, Eurobank μετά το «πράσινο φως» της DGCom

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aναβάθμιση για Alpha, Eurobank μετά το «πράσινο φως» της DGCom

Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Alpha Bank και της Eurobank προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s, μετά το πράσινο φως που άναψε στα σχέδια αναδιάρθρωσης (restructuring plans) των δύο ελληνικών τραπεζών η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGCom).

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των δύο τραπεζών στην κλίμακα της επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default - SD), από το καθεστώς της χρεοκοπίας (default - D) προηγουμένως.

Ταυτόχρονα ο Standard and Poor's αναβάθμισε και το μη εξασφαλισμένο χρέος (senior unsecured debt) των δύο τραπεζών.

Η αναβάθμιση των δύο τραπεζών συνιστά σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Όπως εξηγεί στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε ο οίκος, η αναβάθμιση των Alpha Bank και Eurobank αντανακλά την επιτυχή ολοκλήρωση των αυξήσεων του μετοχικού τους κεφαλαίου. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί μέσα σε ένα εύθραυστο λειτουργικό περιβάλλον, στη σκιά των αδύναμων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά της και η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού χαιρετίζει την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών, επισημαίνοντας πως συνιστά πολύ σημαντική εξέλιξη η κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών από τους ιδιώτες επενδυτές, χωρίς να απαιτηθεί η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Εγκρίθηκαν περιορισμένες αλλαγές στα restructuring plans των δύο τραπεζών, οι οποίες κινούνται εντός των κανόνων κρατικής στήριξης», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η DGCom.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider