Β. Ψάλτης: Νέα δάνεια 33 δισ. ευρώ από τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια - Κομβικός ο ρόλος τους στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Β. Ψάλτης: Νέα δάνεια 33 δισ. ευρώ από τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια - Κομβικός ο ρόλος τους στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Νέες πιστώσεις στην Οικονομία της τάξεως των 33 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 5% ετησίως τα επόμενα χρόνια, θα χορηγήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Νέες πιστώσεις στην Οικονομία της τάξεως των 33 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 5% ετησίως τα επόμενα χρόνια, θα χορηγήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το παραπάνω ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, μιλώντας χθες στην διαδικτυακή εκδήλωση της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα «Τάσεις και προοπτικές στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία». Στην εκδήλωση, η Επικεφαλής Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και Κεντρική Ασία, Asli Demirgüç-Kunt, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έκθεσης World Bank - Europe and Central Asia Regional Economic Update: Data, Digitalization, and Governance.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF), ο CEO της Alpha Bank Β. Ψάλτης ανέφερε ότι οι πόροι των 31 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία έως το 2026 (18 δισ. σε επιδοτήσεις και 13 δισ. ευρώ σε δάνεια) θα κινητοποιήσουν συνολική χρηματοδότηση 57 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο αν συνυπολογιστούν και 41 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, θα προστίθεται στο ΑΕΠ 1% – 1,2% ετησίως και θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο ρόλος των τραπεζών θα είναι κομβικός στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης – είπε ο κ. Ψάλτης -, καθώς αυτές θα εγκρίνουν τα δάνεια, αλλά και θα κινητοποιήσουν επενδύσεις, σε επιχειρήσεις με προσανατολισμό την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, και τη μεγέθυνση σε κρίσιμη μάζα. Ο ρόλος των τραπεζών θα είναι επίσης πολύ σημαντικός σε επίπεδο παροχής συμβουλών στις επιχειρήσεις, βοηθώντας και στην κινητοποίηση ιδίων κεφαλαίων (σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτήσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης απαιτούν 20% συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις).

Όπως είπε ο κ. Ψάλτης, κατηγοριοποιώντας τα προς επένδυση έργα, το 1/3 αυτών αφορά σε ώριμα επενδυτικά σχέδια, στα οποία οι τράπεζες θα δώσουν καλύτερη τιμολόγηση και θα τα εντάξουν πολύ γρήγορα στο RRF. Από τα υπόλοιπα 2/3, τα μισά επενδυτικά σχέδια είναι αρκετά προχωρημένα αλλά απαιτούν ακόμη δουλειά και τα εναπομείναντα βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Ο CEO της Alpha Bank επεσήμανε ότι παράλληλα με την πρόοδο των επενδυτικών σχεδίων από πλευράς τραπεζών είναι απαραίτητο να προχωρήσουν από πλευράς κυβέρνησης καίριες μεταρρυθμίσεις, κατονομάζοντας την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και ένα πιο φιλικό μίγμα φορολογικής πολιτικής, με σταθερό φορολογικό καθεστώς.

Ερωτώμενος από τον συντονιστή της συζήτησης, Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, για το τι θα ήθελαν οι τράπεζες από την κυβέρνηση και από τις επιχειρήσεις ενόψει της «πρόκλησης» του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank απάντησε ότι θεσμικά, ο τραπεζικός τομέας θα ήθελε να προσκαλείται εγκαίρως από την κυβέρνηση σε ειλικρινή διάλογο – κάτι, που όπως παραδέχτηκε, συμβαίνει ήδη -, καθώς και να μην υπάρξει στενότητα προσωπικού και ανταπόκρισης από το Δημόσιο για τη γρήγορη προώθηση των επενδυτικών έργων. Από τις επιχειρήσεις, ο κ. Ψάλτης ζήτησε δια στόματος των τραπεζών, οι επιχειρήσεις να προσέρχονται στις τράπεζες με όσο γίνεται πιο καλά σχεδιασμένα επενδυτικά πλάνα και με όσο το δυνατόν καλύτερο σημείο εκκίνησης ισολογισμού.

Οι τράπεζες έχουν καταγράψει τεράστια πρόοδο

Ο CEO της Alpha Bank επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει τεράστια πρόοδο από την κρίση του 2008 και τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας του PSI των κρατικών ομολόγων για τις οποίες, άλλωστε, έλαβαν την κρατική βοήθεια.

«Χρειάστηκαν μεγάλες θυσίες και τομές, τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και πολύ μεγάλη προσαρμογή των επιχειρησιακών δράσεων των τραπεζών, με δεσμεύσεις που έλαβαν οι τράπεζες έναντι των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ και του SSM. Από το 2018 δεν έχουμε πλέον άλλες δεσμεύσεις που να απορρέουν από την κρατική βοήθεια. Επίσης, από κόκκινα δάνεια 102 δισ. ευρώ το 2017, οι τράπεζες τα έχουμε μειώσει τώρα στα 33 δισ., κατά 69 δισ. ευρώ. Με τον «Ηρακλή ΙΙ» που είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, οι τράπεζες είμαστε έτοιμες να επιτύχουμε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων περί τα τέλη του 2022», είπε ο κ. Ψάλτης.

Όπως, πρόσθεσε, οι ελληνικές τράπεζες υλοποιούν παράλληλα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μετασχηματισμού τους για την επανάκαμψη στην εμπορική τους δραστηριότητα («τόσα χρόνια είχαμε γυρίσει την πλάτη στον πελάτη και τώρα πρέπει να τον δούμε πρόσωπο με πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης) και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, ο οποίος θα αλλάξει τόσο τη δομή του τραπεζικού καταστήματος, όσο και τον ρόλο/δεξιότητες του προσωπικού.

Με τον μετασχηματισμό των τραπεζών, όπως είπε ο CEO της Alpha Bank, στόχος είναι:

- η λογική των πωλήσεων προϊόντων να εξελιχθεί σε λογική προσφοράς λύσεων στον πελάτη,

- να αναδειχθούν τα καλύτερα χαρακτηριστικά του τραπεζικού κλάδου ως εργοδότη, με την ανάδειξη δεξιοτήτων του προσωπικού αλλά και την προσέλκυση νέου ταλέντου

- οι τράπεζες να έχουν ισχυρά κεφάλαια ώστε να μπορούν, τελικά, να κινηθούν γρηγορότερα προς όφελος του πελάτη, της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider