Τον Απρίλιο ο νόμος για τον «Ηρακλή ΙΙ» στη Βουλή – Συνάντηση των CEOs των τραπεζών με Σταϊκούρα - Ζαββό

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Απρίλιο ο νόμος για τον «Ηρακλή ΙΙ» στη Βουλή – Συνάντηση των CEOs των τραπεζών με Σταϊκούρα - Ζαββό
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τον Υφυπουργό, αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργο Ζαββό, συναντήθηκαν χθες με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με αντικείμενο τον «Ηρακλή ΙΙ».

Κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ψήφιση του νόμου για τον «Ηρακλή ΙΙ» μέσα στον Απρίλιο, δήλωσε χθες στους τραπεζίτες ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, μαζί με τον Υφυπουργό, αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργο Ζαββό, συναντήθηκαν χθες με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με αντικείμενο τον «Ηρακλή ΙΙ». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε καθώς την εβδομάδα αυτή ξεκίνησε τις εργασίες της η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την προετοιμασία του εφαρμοστικού νόμου για τον «Ηρακλή ΙΙ» και οι τράπεζες έχουν υποβάλει προτάσεις για βελτίωση των όρων συμμετοχής τους στο σχήμα.

Η ευχέρεια να συζητηθούν πιο ευνοϊκοί όροι για τη λειτουργία του «Ηρακλή ΙΙ» οριοθετείται από δύο παραμέτρους που δεν πρέπει να παραβιαστούν: α) τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και β) την αρχιτεκτονική των τιτλοποιήσεων και την αξιοπιστία των senior τίτλων μέσω του rating που τους συνοδεύει. Κατά τα λοιπά, υπάρχουν περιθώρια συζήτησης μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και κυβέρνησης, καθώς και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν αφενός ότι η παράταση του «Ηρακλή» πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο για την πλήρη εξυγίανση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, αφετέρου ότι η κρίση του κορονοϊού που συνέπεσε με την έναρξη του «Ηρακλή 1» και διέτρεξε όλη την πορεία της πρώτης φάσης της συστημικής μείωσης των NPLs των τραπεζών, ανέδειξε νέες ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες έχουν ζητήσει, για παράδειγμα, να δοθεί μεγαλύτερη ελαστικότητα στους στόχους των business plans για τις ανακτήσεις οφειλών από τη διαχείριση των τιτλοποιήσεων. Η ελαστικότητα αυτή έχει ζητηθεί, καθώς οι στόχοι των business plans του «Ηρακλή Ι», αν και είχαν τεθεί για χαρτοφυλάκια δανείων ήδη «στρεσαρισμένων» επί δεκαετία (προηγούμενη κρίση), δεν μπορούσαν να προβλέψουν μία νέα κρίση, του μεγέθους και της έκτασης της πανδημίας του κορονοϊού. Κρίνεται, έτσι, σκόπιμο, η δεύτερη φάση των τιτλοποιήσεων με τον «Ηρακλή ΙΙ» να προβλέπει ευελιξία των στόχων για τις ανακτήσεις από τις τιτλοποιήσεις των NPLs, προνοώντας και για το ενδεχόμενο μελλοντικών κρίσεων μεγάλης εμβέλειας όπως η τρέχουσα κρίση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν ζητήσει επιμήκυνση της περιόδου χάριτος για την επιβολή των κυρώσεων σε περίπτωση αστοχιών στην εκτέλεση των business plans των τιτλοποιήσεων. Ο νόμος του «Ηρακλή» προβλέπει την επιβολή ποινών στους Servicers εφόσον αυτοί αποτύχουν στις επιδόσεις ανακτήσεων, με την εφαρμογή των ποινών αυτών να επέρχεται 24 μήνες μετά την παροχή της εγγύησης του Δημοσίου. Το διάστημα που προβλεπόταν αρχικά ήταν 12 μήνες και αυξήθηκε στους 24 μήνες με τροπολογία στον νόμο του «Ηρακλή», μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες προτείνουν το διάστημα των 24 μηνών να επεκταθεί στους 36. Η επέκταση αυτή ζητείται διότι σε διαφορετική περίπτωση ενεργοποιούνται αυστηρές ποινές – από μείωση αμοιβών έως και έκπτωση των Servicers -, χωρίς υπαιτιότητα των τελευταίων, όπως ανέδειξε η περίπτωση της γενικευμένης αναστολής των πλειστηριασμών που αποφάσισε η κυβέρνηση και η οποία ανέκοψε όλες τις ανακτήσεις μέσω αναγκαστικής εκτέλεσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι τράπεζες έχουν ζητήσει η αναφορά προόδου για την πορεία των ανακτήσεων που πρέπει να υποβάλλουν, να γίνεται σε τριμηνιαία αντί σε μηνιαία βάση.

Βασικό θέμα που απασχολεί τις τράπεζες είναι και η διαχείριση των ακινήτων που συνοδεύουν ως collaterals τα κόκκινα δάνεια των τιτλοποιήσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν ζητήσει τη δυνατότητα δημιουργίας SPVs αποκλειστικά για τη μεταβίβαση ακινήτων, ενδεχομένως και ακινήτων τα οποία βρίσκονται ήδη στα χαρτοφυλάκια ιδιόκτητων ακινήτων τους. Σημειώνεται ότι περίπου 1.000.000 ακίνητα αποτελούν σήμερα εξασφαλίσεις σε κόκκινα δάνεια μεταξύ των διαφόρων τραπεζών και σε περίπου 20%-25% από αυτά δεν θα είναι εφικτό να βρεθεί κάποια λύση με τους δανειολήπτες, οπότε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει να βρουν λύσεις και να διαχειριστούν ακίνητα που θα ξεπερνούν τις 200.000 τα προσεχή χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider