Τρ. Πειραιώς: Ολοκληρώνει τον πρώτο γύρο του «Ηρακλή» και επιταχύνει τις εξελίξεις στις τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Ολοκληρώνει τον πρώτο γύρο του «Ηρακλή» και επιταχύνει τις εξελίξεις στις τράπεζες
Πιθανότατα μεθαύριο, η Τράπεζα υποβάλλει στο ΥΠΟΙΚ την αίτηση για τη μεταβίβαση της τιτλοποίησης Vega, 5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας σχεδόν στα 32 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια που θα έχουν εκκαθαριστεί με τον «Ηρακλή 1». Την Παρασκευή στη Βουλή συζήτηση για «Ηρακλή 2» και bad bank. Επιταχυντής των εξελίξεων η Τρ. Πειραιώς, με καθοριστικό τον επόμενο μήνα.

Στην ολοκλήρωσή του βαίνει ο πρώτος κύκλος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών μέσω του «Ηρακλή», ανοίγοντας, με επίκεντρο την Τράπεζα Πειραιώς, την επόμενη φάση τωνεξελίξεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες, πιθανότατα μεθαύριο Πέμπτη, η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών την αίτηση για την μεταβίβαση της τιτλοποίησης Vega, ύψους 5 δισ. ευρώ, στον «Ηρακλή». Η μεταβίβαση των NPLs πρόκειται να γίνει μέσω τριών SPVs και σύμφωνα με πηγές από την Τράπεζα, ήδη έχει υποβληθεί η αίτηση για το πρώτο SPV (χαρτοφυλάκιο 1 δις. ευρώ) και θα ανακοινωθεί η αίτηση για τα άλλα δύο, από 2 δις. ευρώ NPLs έκαστο.

Με την τιτλοποίηση Vega της Τράπεζας Πειραιώς, θα έχουν μεταφερθεί στον «Ηρακλή» κόκκινα δάνεια περίπου 32 δισ. ευρώ. Με στόχο την εκκαθάριση άλλων περίπου 30 – 32 δισ. ευρώ, το Υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει στις 11 Απριλίου τον «Ηρακλή 2», όπως είχε γράψει το insider.gr μετά την σύσκεψη των τραπεζιτών με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

Η μέχρι στιγμής πορεία του «Ηρακλή» και η ενημέρωση για την παράτασή του, όπως επίσης και οι συνολικές κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των τραπεζικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης (π.χ. «Γέφυρα») αναμένεται να παρουσιαστούν την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββό. Η παρουσίαση – συζήτηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του ΚΙΝΑΛ να γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, παρουσία και του Διοικητή της ΤτΕ, για την εξέλιξη των κόκκινων δανείων στις τράπεζες και την πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία bad bank.

Επιταχυντής των εξελίξεων η Τράπεζα Πειραιώς

Μαζί με τον «Ηρακλή 2» προχωρούν πολύ γρήγορα και οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για την αλλαγή του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την Τράπεζα Πειραιώς και την επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου να λειτουργεί ως επιταχυντής των εξελίξεων. Σημειώνεται ότι χθες, στο πλαίσιο των αλλαγών στο ΤΧΣ, παραιτήθηκε ο CEO του Ταμείου, Martin Czurda, και όπως έγραψε το insider.gr αναμένεται εντός των ημερών η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον διάδοχό του.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι από τις πρώτες και πιθανότατα αυτή που θα έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον «Ηρακλή 2», καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ήδη βρίσκεται στη φάση του pre – rating τιτλοποίηση, ύψους 7 δισ. ευρώ, με την οποία το απόθεμα NPΕs της Τράπεζας θα μειωθεί σε περίπου 8 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει μία ακόμη τιτλοποίηση της τάξεως των 7 δισ. ευρώ το 2022, έτσι ώστε στον ορίζοντα της διετίας, η Τράπεζα Πειραιώς να επιτύχει μονοψήφιο δείκτη NPE.

Σημειώνεται ότι δύο ακόμη δράσεις του κεφαλαιακού πλάνου της Τρ. Πειραιώς που είχε παρουσιάσει το insider.gr βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Πρόκειται για την πρώτη, στην Ελλάδα, συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων για την ασφάλιση του κινδύνου, για την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα συζητά με έναν από τους δύο ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές.

Η συνθετική τιτλοποίηση θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις και θα μειώσει τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού της Τράπεζας κατά 2 δισ. ευρώ, διασφαλίζοντας σε ισοδύναμο κεφαλαίων περίπου 300 εκατ. ευρώ. Η πρώτη δόση της τιτλοποίησης θα αφορά στην ασφάλιση του κινδύνου εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και θα μειώσει τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού κατά 800 εκατ. ευρώ, εξοικονομώντας κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα. Η επόμενη δόση της τιτλοποίησης θα μειώσει κατά επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού.

Η άλλη προχωρημένη δράση κεφαλαιακής ενίσχυσης του πλάνου της Τρ. Πειραιώς είναι - μία ακόμη πρωτιά σε ελληνικό επίπεδο -, η πώληση του merchant acquirer/POS της Τράπεζας. Η Τράπεζα εξετάζει 2 – 3 δεσμευτικές προσφορές από μεγάλα ονόματα της αγοράς πληρωμών διεθνώς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το τίμημα από τη συναλλαγή αναμένεται περί τα 250 εκατ. ευρώ, αποφέροντας κέρδος στην Τράπεζα πάνω από 10 φορές/EBITDA του merchant acquirer/POS.

Ανακοινώσεις από την Τράπεζα Πειραιώς αναμένονται τον Μάρτιο, μήνας που θα είναι αποφασιστικός και για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider