Διορία τριών εβδομάδων για την ανακεφαλαιοποίηση

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διορία τριών εβδομάδων για την ανακεφαλαιοποίηση

Διορία τριών εβδομάδων έχουν πλέον οι τράπεζες για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το (πιεστικό) χρονοδιάγραμμα, τα βιβλία προσφορών θα κλείσουν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα «πάρουν σειρά» για να αντλήσουν και επίσημα τα απαραίτητα κεφάλαια.

Με βάση την τρέχουσα εικόνα, η Alpha Bank και η Eurobank έχουν ήδη υπερκαλύψει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και πλέον αναμένεται να κλείσει το βιβλίο των προσφορών τους, ώστε να καθοριστεί και η τιμή της αύξησης. Αυτό αναμένεται να γίνει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή. Και στις δύο περιπτώσεις, μαζί με τα οφέλη από την ανταλλαγή των ομολόγων, καλύπτεται πλήρως το δυσμενές σενάριο των stress tests και έτσι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση. Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Reuters, οι προσφορές για την Alpha ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες 1,55 δισ. ευρώ που είχε η τράπεζα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει δημόσια προσφορά σε ιδιώτες μετόχους, μέσω του Χρηματιστηρίου, τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank αναμένεται να «κλείσουν» άμεσα τη διαδικασία, ενδεχομένως και εντός του Νοεμβρίου.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες και είχε ανοίξει πρώτη το βιβλίο των προσφορών, εκτιμάται ότι ήδη έχει καλυφθεί πάνω από το 80% του ποσού. Πλέον, και μετά τη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Θεσμών, υπάρχει αισιοδοξία ότι ο στόχος θα επιτευχθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Μάλιστα, κύκλοι της τράπεζας ανέφεραν ότι τα τελευταία 24ωρα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές και ότι το momentum αυτό θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, λόγω του μεγέθους της τράπεζας, η Πειραιώς φιλοδοξεί να καλύψει το βασικό σενάριο των stress tests ενώ τα χρήματα του δυσμενούς σεναρίου θα προέλθουν από το ΤΧΣ. Και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς δεν προβλέπεται δημόσια προσφορά στους ιδιώτες μετόχους, γεγονός που σημαίνει ότι μόλις κλείσει το βιβλίο των προσφορών θα επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Αντίστοιχα αισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου εμφανίζεται και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εκτιμάται ότι θα κλείσει τον κύκλο των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου. Σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες, μετά την ολοκλήρωση του book building η Εθνική θα επιδιώξει να καλύψει μέρος των κεφαλαιακών αναγκών και από ιδιώτες μετόχους, μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου. Γι΄αυτό το λόγο εκτιμάται ότι η διαδικασία θα τραβήξει τουλάχιστον μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, θα στην περίπτωση της Εθνικής θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και το τι θα συμβεί με τις προνομιούχες μετοχές, που έχει στη διάθεσή του το Δημόσιο. Οι επενδυτές περιμένουν τη σχετική ρύθμιση, καθώς, εφόσον αυτές θα μετατραπούν σε κοινές, αλλάζουν τα δεδομένα όσον αφορά το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider