Καμπανάκι Moody’s για τα νέα NPEs των ελληνικών τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμπανάκι Moody’s για τα νέα NPEs των ελληνικών τραπεζών

Επιπλέον πίεση αναμένεται να προσθέσουν στους σχεδιασμούς των ελληνικών τραπεζώντα υψηλότερα NPEs στην προσπάθεια που κάνουν οι διοικήσεις για περιορισμό τέτοιων ανοιγμάτων, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Moody's, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου.

To «κύμα» των νέων NPEs θα πλήξει και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, των οποίων τα χαρτοφυλάκια δανείων που εντάσονται στο πλαίσιο των μορατόριουμ κυμαίνονται μεταξύ 3,5 - 5,5 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα αυτό θα είναι εντονότερο για την Τράπεζα Πειραιώς, από ό, τι για την Eurobank. Επιπτώσεις θα έχουν επίσης τόσο η Alpha Bank όσο και Εθνική Τράπεζα. Και οι δύο περιμένουν να ολοκληρώσουν σημαντικές τιτλοποιήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους και να μειώσουν τέτοιου είδους έκθεση στα 8,9 δισ. και 4,3 δισ. αντίστοιχα.

Ο οίκος επισημαίνει παράλληλα και την εκτίμηση της η ΤτΕ που κάνει λόγο για αύξηση των NPEs κατά 8 - 10 δισ. ευρώ το 2021 όταν θα λήξουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Ο τουρισμός που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία αντιπροσωπεύει το 33% το εμπόριο στο 17%, με τις μεταφορές να ακολουθούν στο 12% και τη μεταποίηση σε αντίστοιχο ποσοστό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider