Θ. Μυλωνάς: Τα «μυστικά» των επενδύσεων και ο ρόλος της επαγγελματικής διαχείρισης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θ. Μυλωνάς: Τα «μυστικά» των επενδύσεων και ο ρόλος της επαγγελματικής διαχείρισης
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ – για 13η χρονιά ηγέτιδας εταιρείας στο χώρο διαχείρισης των Αμοιβαίων Κεφαλαίων - και Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, περιγράφει στο insider.gr πώς πρέπει να «χτίζεται» ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και μιλά για το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται για τις συλλογικές επενδύσεις.

Οι τεκτονικές αλλαγές που έχουν επιφέρει οι κρίσεις των τελευταίων ετών στη δομή του οικονομικού περιβάλλοντος έχουν διαμορφώσει ένα εντελώς νέο περιβάλλον για την αποταμίευση, επιτάσσοντας πλέον στον καταθέτη την επένδυση των χρημάτων του για την εξασφάλιση αποδόσεων.

"Διασπορά, μακροπρόθεσμος ορίζοντας και προσήλωση στον στόχο (stay invested), συνιστούν το τρίπτυχο της επιτυχημένης διαχείρισης των χρημάτων του σημερινού καταθέτη/επενδυτή. Και η γνώση και η επαγγελματική διαχείριση, είναι τα πολύτιμα εφόδιά του", τονίζει στο insider.gr, o κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ και Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Όπως λέει ο κ. Μυλωνάς, γνώση και χρήμα είναι περισσότερο συνδεδεμένα από ποτέ στο σύγχρονο και πολύπλοκο οικονομικό περιβάλλον. Μέσα από τη διασπορά τους μεγαλώνουν σε ποσότητα και αξία. Και αυτό επιδιώκει η Eurobank: να μοιράσει τη γνώση, ενστερνιζόμενη πλήρως την ρήση του Βενιαμίν Φραγκλίνου ότι "Η επένδυση στη γνώση δίνει τη μεγαλύτερη απόδοση".

"Η επένδυση της αποταμίευσης μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη μελλοντικών οικονομικών στόχων των νοικοκυριών εντός των δυνατοτήτων τους. Έστω και ένα μικρό ποσό κάθε μήνα μπορεί να γίνει πολύ σημαντικό εφόδιο για το μέλλον. Μέσα από τις επενδύσεις μπορούμε να βρούμε τη γνώση και να συνειδητοποιήσουμε ότι, για παράδειγμα, δίνοντας τη δυνατότητα περιοδικής επένδυσης ποσών ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές μας, εξομαλύνουμε το ρίσκο της μεταβλητότητας των αγορών.

Άλλες βασικές αρχές των επενδύσεων είναι να έχουμε διασπορά του ρίσκου, σε είδος τοποθετήσεων και γεωγραφική περιοχή. Να επενδύουμε πάντα ανάλογα με το επενδυτικό μας προφίλ. Να διασφαλίζουμε διαφάνεια, ρευστότητα και αρκετά ακόμα πιο τεχνικά θέματα μέσα από την επαγγελματική διαχείριση. Οι επαγγελματίες διαχειριστές, μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων, δίνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια λύσεις ακολουθώντας αυτές τις αρχές", λέει ο Πρόεδρος & CEO της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, Θ. Μυλωνάς.

Πώς πρέπει να επενδύουμε

Τα "μυστικά" της σωστής επένδυσης αποτυπώνονται σε στατιστικά στοιχεία που παραθέτει η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ και που αποδεικνύουν τη δύναμη του ανατοκισμού μέσω περιοδικών καταβολών, την αξία της διασποράς και του μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, και τη σημασία της προσήλωσης στον στόχο, χωρίς ο επενδυτής να κυριεύεται από την απληστία και τον φόβο.

Μικρές περιοδικές καταβολές μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την τελική απόδοση μιας επένδυσης, όπως φαίνεται στον πίνακα "Η Δύναμη της Επανεπένδυσης και της Αποταμίευσης". Ένα ποσό 24.000 ευρώ τοποθετημένο σε κατάθεση με μηδενικό επιτόκιο, μπορεί στο ίδιο χρονικό διάστημα επένδυσης και με την ίδια μηνιαία καταβολή, και θεωρητική απόδοση 3%, να αυξήσει το τελικό ποσό της επένδυσης στα 32.830 ευρώ. Και εφόσον η μηνιαία καταβολή αυξηθεί κατά μόλις 50 ευρώ, να ενισχύσει το τελικό ποσό της αρχικής τοποθέτησης στα 49.245 ευρώ.

insider

Η διασπορά σε ένα χαρτοφυλάκιο μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος σύμμαχος του επενδυτή, τόσο στη μεταβλητότητα - πτώση των αγορών όσο και στην τελική απόδοση, καθώς αποφεύγεται το μονοδιάστατο ρίσκο, όπως φαίνεται στον πίνακα "Διασπορά στις Επενδύσεις" (με την μπλε γραμμή αποτυπώνεται η πορεία ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου και με την κίτρινη ενός χαρτοφυλακίου εξ ολοκλήρου σε μετοχές).

insider

Στον πίνακα "Μακροπρόθεσμος Ορίζοντας", από την αντιπαραβολή των τοποθετήσεων στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη MSCI και στον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500, φαίνεται ότι όσο αυξάνεται ο χρονικός ορίζοντας της επένδυσης, αυξάνεται και η πιθανότητα για θετικές αποδόσεις, με τις τελευταίες να είναι ο κανόνας σε 20ετή ορίζοντα επένδυσης.

insider

"Η μεταβλητότητα υπάρχει πάντα. Η προσήλωση στον στόχο μπορεί να κάνει τη διαφορά", λέει ο τελευταίος πίνακας, αποτυπώνοντας τα πάνω και κάτω των αγορών από το 1969 μέχρι το 2019 και δίνοντας το μήνυμα ότι η σταθερότητα και ψυχραιμία στις επενδύσεις πρέπει να επικρατεί της απληστίας και του πανικού (είναι αξιοσημείωτο ότι οι πτώσεις των αγορών είναι πάντα απότομες, αλλά έχουν μικρή διάρκεια σε σχέση με το ύψος και το πλάτος που εμφανίζουν οι αγορές στην άνοδό τους).

insider

Οι επενδύσεις σε Α/Κ διεθνώς και στην Ελλάδα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, και μόνο οι 10 πρώτοι σε μέγεθος asset managers διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους περίπου 30 τρις. δολαρίων, ένα νούμερο που καθιστά προφανή τη σημαντικότητα του ρόλου των διαχειριστών κεφαλαίων στην παγκόσμια οικονομία.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κ. Μυλωνάς, τα αντίστοιχα κεφάλαια ανέρχονται σε περίπου 10 δις. ευρώ. «Απλά θα αναφέρω ότι στην Αυστρία το αντίστοιχο ποσό είναι 186 δις. ευρώ (+ 60 δις σε 10 χρόνια), ενώ στη γειτονική Ρουμανία 9 δις. ευρώ. (+7δις σε 10 χρόνια). Πιστεύω, όμως, ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο αύξησης των επενδύσεων σε Α/Κ στην Ελλάδα», λέει ο Πρόεδρος & CEO της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ και Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Όπως εξηγεί, οι συλλογικές επενδύσεις είναι άρρηκτα δεμένες με την ανάπτυξη της οικονομίας, αποτελώντας έναν πολύ μεγάλο παράγοντα χρηματοδότησης, παροχής ρευστότητας αλλά και απορρόφησης κραδασμών και μεταβλητότητας των αγορών. Ταυτόχρονα προσφέρουν στους μικρότερους επενδυτές τη δυνατότητα να έχουν επαγγελματική διαχείριση για τις επενδύσεις τους, διασπορά ρίσκου αλλά και πρόσβαση σε αγορές και προϊόντα ποικίλης φύσεως. «Είναι επίσης σημαντικό να τονίσω ότι όσο μεγαλύτερο το μέγεθος των Θεσμικών επενδυτών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ευκαιρία στους επενδυτές να πιέσουν για βελτιώσεις στο πώς διοικούνται οι εταιρείες και με ποια κριτήρια», επισημαίνει ο κ. Μυλωνάς.

Όπως προσθέτει, στην Ελλάδα, έστω και αργά, έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε  τη σημαντικότητα των συλλογικών επενδύσεων. «Αναφέρω ως παράδειγμα το κράτος και την επιτροπή εμπειρογνώμων του Υπουργείου Οικονομικών (επιτροπή Ζαββού), η οποία σωστά έχει θέσει τους στόχους για:

-να τονωθεί η αγορά,

-να ενισχυθεί η ταχύτητα ευθυγράμμισης της οικονομίας με τις διεθνείς εξελίξεις, ιδιαιτέρως στην πράσινη ανάπτυξη και την τεχνολογία,

-να γίνουν με δομημένο τρόπο θεσμικές βελτιώσεις για να αποδώσει, και τελικά

-να λειτουργήσει καλύτερα η εγχώρια αγορά και να βελτιωθεί το επίπεδο χρηματοοικονομικής και επενδυτικής παιδείας στη χώρα μας.

- Ποια ακριβώς είναι η κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Ελλάδα που καθιστά αναγκαίες τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των συλλογικών επενδύσεων;

«Η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω στις επενδύσεις σε σχέση με το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν. Στην Ευρώπη είναι από τους ουραγούς, λίγο πάνω από τη Ρουμανία και ίσως τη Λιθουανία. Στον αντίποδα, σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία οι επενδύσεις είναι πολλαπλάσιες από το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν, δύο και δυόμιση φορές», λέει ο κ. Μυλωνάς και εξηγεί τους λόγους:

Στην Ελλάδα υπήρχαν για μεγάλο διάστημα δομικά προβλήματα, τα οποία η δεκαετής κρίση διατήρησε ή ακόμα και μεγέθυνε σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η δυνατότητα αποταμίευσης των Ελληνικών νοικοκυριών ήταν σχετικά μικρή. Τα επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών ήταν υψηλά, σε σχέση με άλλες χώρες, και το ίδιο συνέβαινε και με τις αποδόσεις ομολόγων και έντοκων γραμματίων. Παράλληλα δεν υπήρχαν φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη χαμηλή επενδυτική μόρφωση για τις βασικές αρχές των επενδύσεων, αλλά και το ασφαλιστικό σύστημα δεν βοήθησαν καθόλου. Όταν ο πρώτος πυλώνας ασφάλισης είχε 100% ποσοστό αναπλήρωσης, κάποιες φορές και ακόμα μεγαλύτερο, τα κίνητρα για να επενδύσει κάποιος για το μελλοντικό του εισόδημα, τη σύνταξη κ.λπ., ήταν πολύ λίγα.

«Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο. Η κατάσταση στο συνταξιοδοτικό είναι γνωστή, τα ποσοστά αναπλήρωσης του εισοδήματος πολύ μικρότερα και θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες αλλαγές σε αυτό το σύστημα. Συγχρόνως, τα επιτόκια καταθέσεων είναι σχεδόν μηδενικά και στο εξωτερικό ακόμα και αρνητικά. Η άποψή μου είναι ότι αυτό το περιβάλλον θα διατηρηθεί για αρκετά μεγάλο διάστημα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχει σχηματιστεί αυτή η παγκόσμια πολιτική, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις. Επενδύσεις σε real assets, αλλά και σε financial assets τα οποία οι επαγγελματίες διαχειριστές μπορούν και πρέπει να χειριστούν σωστά για λογαριασμό των επενδυτών.

Την ίδια στιγμή, όλο αυτό το περιβάλλον συνέβαλε στο να είναι πολύ υψηλός ο οικονομικός αναλφαβητισμός στη χώρα μας. Μάλιστα πολύ σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέες και οι νέοι βλέπουν πολύ διαφορετικά την οικονομία και τις επενδύσεις σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές.

Και εδώ χρειάζεται η προσπάθεια όλων για να δημιουργηθεί η σωστή και λελογισμένη επενδυτική κουλτούρα», λέει ο κ. Μυλωνάς.

-         Δημιουργούνται νέες τάσεις στις επενδύσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια;

«Ναι, μπορούμε να μιλήσουμε για "megatrends" στην αγορά των επενδύσεων. Η μία τάση προέρχεται από την τεχνολογία που επηρεάζει την ταχύτητα των αγορών, τη μεταβλητότητα, τη πληροφόρηση, αλλά πλέον, όλες τις πτυχές της ζωής του ανθρώπου. Είναι λοιπόν φυσικό επακόλουθο το να θέλει το επενδυτικό κοινό να επενδύσει σε αυτό τον κλάδο και να βλέπουμε ένα τεράστιο κομμάτι των επενδύσεων να έχει κατευθυνθεί σε εταιρείες τεχνολογίας.

Η άλλη μεγάλη τάση έχει να κάνει με το ότι οι επενδυτές, και ακόμα περισσότερο οι νέες γενιές, θέλουν να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, έχοντας όμως και σαν κριτήριο το να προσφέρουν πίσω στον κόσμο και στη κοινωνία. Αυτά τα κριτήρια που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, τη κοινωνία και το σωστή εταιρική διακυβέρνηση, τα λεγόμενα ESG, παίζουν ιδιαιτέρα σημαντικό ρόλο πλέον στις επενδυτικές αποφάσεις. Υπολογίζουμε λοιπόν ότι στην Ευρώπη και μόνο, μέχρι το 2025, τα μισά Αμοιβαία Κεφάλαια θα είναι επεδενδυμένα σε τέτοιου είδους επενδύσεις», επισημαίνει ο κ. Μυλωνάς.  

Ηγέτιδα δύναμη η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ

Η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ παραμένει για 13η χρονιά η ηγέτιδα εταιρία στο χώρο διαχείρισης των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, θεσμικών χαρτοφυλακίων και στη διάθεση αμοιβαίων κεφαλαίων τρίτων παρόχων (Fund Selection), με κεφάλαια υπό διαχείριση αξίας 3,5 δισ. ευρώ.

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια της EAMA, με μερίδιο αγοράς 27,40% και ενεργητικό 2,22 δισ. ευρώ, δικαίωσαν τους επενδυτές και το 2020, μία χρονιά πρωτόγνωρη για όλους. Και αυτή τη χρονιά, για πέμπτη συνεχομένη φορά, η ΕΑΜΑ, συνέχισε την πρωτοπορία της στα προσφερόμενα προϊόντα προς τους Μεριδιούχους της, διαθέτοντας Αμοιβαία Κεφάλαια που διανέμουν μέρισμα.

Συγκεκριμένα, τα (LF) Greek Government Bond Fund και (LF) Greek Corporate Bond Fund που διαχειρίζεται η εταιρεία, από το 2016 και κάθε χρόνο, μέσω των Σειρών Μεριδίων DIS (Distributing Share Classes), διανέμουν ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό μέρισμα στους πελάτες Private Banking της Τράπεζας Eurobank, σε ετήσια βάση, προσπαθώντας όσο είναι εφικτό να διαφυλάξουν το επενδυμένο κεφάλαιο και να ενισχύσουν τις ταμειακές τους ροές εισπράττοντας επιπλέον και το μέρισμα. Ειδικά, το 2020, το πρωτοποριακό αυτό χαρακτηριστικό των δύο, στην παρούσα φάση, Αμοιβαίων Κεφαλαίων, έγινε διαθέσιμο σε όλους τους ιδιώτες πελάτες της Eurobank.

Οι αποδόσεις των Α/Κ που διαχειρίζεται η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ καταγράφουν πρωτιές στις κατηγορίες τους και δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία έχει το ρεκόρ να βραβεύεται από τον θεσμό Fund Managers Awards για 8 συνεχείς χρονιές, από το 2012 έως και το 2019, ως ο καλύτερος τοπικός διαχειριστής κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider