ΕΤΕ: Στην Bain Capital το χαρτοφυλάκιο NPLs Danube

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΕ: Στην Bain Capital το χαρτοφυλάκιο NPLs Danube

Μία ακόμα συναλλαγή πώλησης, αυτήν του χαρτοφυλακίου Danube, μη εξυπηρετούμενων δανείων της θυγατρικής της στη Ρουμανία, υπέγραψε η Εθνική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η Τράπεζα υπέγραψε σύμβαση για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων ρουμανικού ρίσκου, συνολικής λογιστικής αξίας 174 εκατ. ευρώ (περίπου 102 εκατ. ευρώ διασφαλιστική αξία ακινήτων), με την επενδυτική εταιρεία Bain Capital Credit (“Bain Capital”). Η συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και είναι σύμφωνη με τους επιχειρησιακούς στόχους όπως αυτοί έχουν υποβληθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΤΕ, η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας.

Η Deloitte Business Solutions SA ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στη συναλλαγή, ενώ οι δικηγορικές εταιρείες Milbank LLP και CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP SCP ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι αγγλικού και ρουμάνικου δικαίου αντίστοιχα.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στις συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων της συναλλαγής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρουμανίας, καθώς και της συγκατάθεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για την αναμενόμενη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, υπογραφή της συμφωνίας της ΕΤΕ με την Bain Capital για το χαρτοφυλάκιο Danube, έγραψε χθες το insider.gr, αναφέροντας, με αφορμή την έγκριση της τιτλοποίησης Frontier από το Δ.Σ. της Τράπεζας την περασμένη Παρασκευή, όλες τις κινήσεις πωλήσεων NPLs από την Τράπεζα φέτος.

Η τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας για την οποία πρόκειται ενός των ημερών να υποβληθεί επίσημο αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξή της στον «Ηρακλή» έρχεται μετά από μία σειρά πωλήσεων χαρτοφυλακίων NPLs. Φέτος τον Ιούνιο η ΕΤΕ ολοκλήρωσε τη συναλλαγή Icon, μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεγάλων επιχειρήσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μικρών επαγγελματικών δανείων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Αγοραστής του χαρτοφυλακίου ήταν η Bain Capital και τη διαχείριση θα αναλάβει η doValue (το onboarding του χαρτοφυλακίου θα γίνει τον Ιανουάριο).

Η Bain Capital αγόρασε και το χαρτοφυλάκιο NPLs της ΕΤΕ στην Κύπρο (project Marina), ύψους 0,3 δισ. ευρώ, επιχειρηματικών δανείων (μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και δανείων λιανικής. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου Danube, μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων και μικρομεσαίων, ύψους περίπου 0,2 δισ. ευρώ, της θυγατρικής της ΕΤΕ στη Ρουμανία.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider