Ψάλτης (Alpha Bank): Πρόκληση για τις τράπεζες τα moratoria πληρωμών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψάλτης (Alpha Bank): Πρόκληση για τις τράπεζες τα moratoria πληρωμών
Η Alpha Bank, σημείωσε, ολοκληρώνει τη δεύτερη σε μέγεθος συναλλαγή τιτλοποίησης πανευρωπαϊκά, ύψους 10,8 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει κατά 60% (40 δις. ευρώ) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το αποκορύφωμά τους τον Μάρτιο του 2016 μέχρι σήμερα, ανέφερε μιλώντας στο Capital Link Forum, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, επισημαίνοντας τα μεγάλα βήματα που έχουν επιτευχθεί σε αυτόν τον τομέα. Καταλύτης για τις jumbo – τιτλοποιήσεις, όπως είπε, είναι το ελληνικό Asset Protection Scheme «Ηρακλής», μέσω του οποίου έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή μείωση των NPLs κατά 33 δις. ευρώ. Η Alpha Bank, σημείωσε, ολοκληρώνει τη δεύτερη σε μέγεθος συναλλαγή τιτλοποίησης πανευρωπαϊκά, ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Ο κ. Ψάλτης, παράλληλα, ανέφερε και την πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία Asset Management Company που μελετά η κυβέρνηση, ως ένα ακόμη εργαλείο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Ψάλτης είπε ότι πρόκληση για τις τράπεζες συνιστούν τα moratoria δανείων, τα οποία αντιστοιχούν στο 15% των εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις τράπεζες και να βρεθούν σε συνεργασία των τραπεζών με τους δανειολήπτες λύσεις για την σταδιακή επιστροφή των δανείων αυτών σε κανονική αποπληρωμή. Στην κατεύθυνση αυτή, επεσήμανε ότι θετικά λειτουργούν και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης, όπως και το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την κρατική επιδότηση των δανείων για τρία τρίμηνα.

Ο κ. Ψάλτης είπε ότι η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup για ενεργοποίηση του back stop από το 2022, βάζει στις τράπεζες ως ζητούμενο «κατώφλι» δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5%. ΟΙ συζητήσεις από την Κομισιόν για δημιουργία AMC, όπως και η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του «Ηρακλή», είναι θετικές εξελίξεις για την προσπάθεια μείωσης των NPLs.

Ο CEO της Alpha Bank επεσήμανε ότι προτεραιότητα των τραπεζών πρέπει να είναι και η κουλτούρα πληρωμών. Βραχυπρόθεσμα, όπως είπε, οι τράπεζες έχουν κάνει καλή δουλειά στον τομέα αυτό, ενώ μεσοπρόθεσμα, στη διαχείριση του θέματος αυτού, κρίσιμο ρόλο θα παίξει και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους πελάτες μας ώστε να έχουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια και να κινητοποιήσουμε επίσης τους επενδυτές να επενδύσουν στα σχέδια αυτά και ιδίως σε τομείς κρίσιμους για την ελληνική Οικονομία», είπε.

Ο κ. Ψάλτης ανέφερε επίσης ως πρόκληση για την ελληνική Οικονομία το να αναστραφεί το brain drain των προηγούμενων ετών της κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider