ETE: «ΕθνοΓέφυρα» με μισή δόση στα στεγαστικά για όλο το 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ETE: «ΕθνοΓέφυρα» με μισή δόση στα στεγαστικά για όλο το 2021
Μείωση της δόσης στο 50% για όλο το 2021, θα προσφέρει η Εθνική Τράπεζα στους δανειολήπτες που δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην κρατική επιδότηση του «Γέφυρα». Η διευκόλυνση θα αφορά ποσοστό 20% των δανειοληπτών που εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν σε ομαλή αποπληρωμή μετά τη λήξη των moratorium. Τι θα ισχύσει.

Της Νένας Μαλλιάρα

Μείωση της δόσης του στεγαστικού τους δανείου στο μισό για όλο το 2021, θα προσφέρει η Εθνική Τράπεζα στους δανειολήπτες που δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην κρατική «Γέφυρα» επιδότησης των δανείων τους που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Με το πρόγραμμα «ΕθνοΓέφυρα» η Τράπεζα θα αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της μετάβασης σε ομαλή αποπληρωμή όσων δανειοληπτών βρίσκονται τώρα σε μορατόριουμ πληρωμών. Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ έχει θέσει σε μορατόριουμ πληρωμών δάνεια αξίας 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. αφορούν στεγαστικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η ετήσια μείωση της δόσης του στεγαστικού δανείου για όλο το 2021 από την Εθνική Τράπεζα θα αφορά ένα ποσοστό περίπου 20% των δανειοληπτών που εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν σε ομαλή αποπληρωμή. Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΤΕ στο insider.gr, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε έληξε η αναστολή για μία μικρή μερίδα των δανειοληπτών που είχαν μπει σε μορατόριουμ πληρωμών (σημειώνεται ότι τα περισσότερα moratoria θα λήξουν στα τέλη Δεκεμβρίου) διαπιστώνεται ότι 8 στους 10 δανειολήπτες εξυπηρετούν το δάνειό τους. Απομένει χονδρικά ένα ποσοστό περίπου 20% που δεν είναι σε θέση να πληρώνει τη μηνιαία δόση και επιπλέον δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» της κυβέρνησης, διότι δεν πληροί (δηλ. έχει υψηλότερα) τα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια για την λήψη της κρατικής επιδότησης.

Η «ΕθνοΓέφυρα» θα έρθει να καλύψει αυτό ακριβώς το «κενό», επιδιώκοντας να παράσχει μία ταμειακή διευκόλυνση στους πελάτες της ΕΤΕ προκειμένου να κρατήσουν τα δάνειά τους ενήμερα. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ετήσιας καταβολής της μισής μηνιαίας δόσης δεν συνιστά ρύθμιση του δανείου, αλλά ταμειακή διευκόλυνση. Και αυτό έχει σημασία διότι ο δανειολήπτης δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις όπως π.χ. να μπει στον Τειρεσία ή να του κοπούν οι πιστωτικές κάρτες από την Τράπεζα.

Τι σημαίνει η καταβολή της μισής δόσης

Καθώς αποτελεί ταμειακή διευκόλυνση, η επιλογή του προϊόντος πρέπει να γίνει από όσους πραγματικά έχουν ανάγκη. Και αυτό διότι το «ημι - πάγωμα» της μηνιαίας δόσης θα επιβραδύνει τον ρυθμό απόσβεσης του κεφαλαίου στη διάρκεια της δανειακής σύμβασης. Στη διάρκεια του 2021, οπότε θα πληρώνει τη μισή μηνιαία δόση, ο δανειολήπτης θα καταβάλει το σύνολο των τόκων για ολόκληρη τη δόση και θα πληρώνει μέρος της δόσης στο τμήμα καταβολής του κεφαλαίου.

Έτσι, όταν από το 2022 επανέλθει σε κανονική αποπληρωμή της δόσης, θα δει την μηνιαία δόση του να είναι υψηλότερη. Αυτό είναι κάτι που θα ισχύσει για όλα τα προγράμματα που θα προσφέρουν οι τράπεζες για τη μετάβαση των πελατών τους σε πλήρη αποπληρωμή των δανειακών δόσεων, μετά τη λήξη των moratorium πληρωμών.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται από τις πηγές της ΕΤΕ, για ένα δάνειο 100.000 ευρώ, με επιτόκιο 2% και 25ετή διάρκεια, η μηνιαία δόση διαμορφώνεται σε περίπου 424 ευρώ, θα υποχωρήσει στα 212 ευρώ για όλο το 2021 και θα επανέλθει από το 2022 στα 435 ευρώ. Στη διάρκεια του 2021, ο δανειολήπτης θα πληρώσει 1.271 ευρώ για τόκους (κανονικά τους τόκους του 12μήνου) και από το κεφάλαιο του δανείου 571 ευρώ. Στο τέλος του δανείου, δηλαδή στα 24 χρόνια, το συνολικό ποσό προς αποπληρωμή θα έχει διαμορφωθεί σε 99.429 ευρώ αντί 96.885 ευρώ, όπως θα ήταν αν δεν είχε παρεμβληθεί στη ροή των καταβολών το «κόψιμο» της δόσης στο μισό για ένα έτος.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο δανειολήπτης θα μπορεί, εφόσον βελτιωθούν τα οικονομικά του, να ζητήσει στα επόμενα χρόνια από την Τράπεζα την προεξόφληση όλου ή μέρους του οφειλόμενου ποσού. Παράλληλα, ο δανειολήπτης θα μπορεί να ζητήσει και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, στην περίπτωση που επιθυμεί να μειώσει τη μηνιαία δόση.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider