Η Alpha Bank, η DK και τα επόμενα βήματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Alpha Bank, η DK και τα επόμενα βήματα
Τι θα συμβεί με το Galaxy και τη Cepal

Στην τελική ευθεία περνά η πώληση του χαρτοφυλακίου τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων Galaxy της Alpha Bank καθώς και της εταιρείας διαχείρισης Cepal, μετά και την αποδοχή της προσφορά που έκανε η Davidson Kempner.

Η εξέλιξη αυτή, ειδικά εν μέσω lockdown θεωρείται ύψιστης σημασίας για την τράπεζα, καθώς «λύνει τα χέρια» της διοίκησης Ψάλτη, επιτρέποντας στη διοικητική ομάδα της Alpha Bank να τηρήσει τη δέσμευσή της που προέβλεπε την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του 2020.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι η ανάδειξη της Davidson Kempner σε προτιμητέο επενδυτή είναι μια εξέλιξη με σαφές θετικό πρόσημο, επιτρέποντας στην Alpha Bank να κλείσει το κεφάλαιο Galaxy, το οποίο ήταν και είναι το βασικό στοίχημα της CEO της τράπεζας κ. Βασίλη Ψάλτη, από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η Davidson Kempner αποτίμησε την αξία στα 290 εκατ. ευρώ και επικράτησε έναντι της Pimco ενώ στη συναλλαγή περιλαμβάνεται και η πώληση έως του 100% της Cepal.

«Η συναλλαγή αναμένεται να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα – NPEs – της τράπεζας στο 24%, από 43% που είναι σήμερα», τόνιζαν τραπεζικές πηγές στο Reuters, αποτυπώνοντας τη σημασία της συναλλαγής.

Τα επόμενα βήματα

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, οι αποκλειστικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ οι στόχος της διοίκησης της Alpha Bank είναι η πώληση να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2020. Με βάση τις συζητήσεις αυτές θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο αναφορικά με μια σειρά από λεπτομέρειες που ακόμη δεν είναι γνωστές. Μία από αυτές είναι αν η Alpha Bank θα κρατήσει ένα μέρος της Cepal (έως 20% ώστε να μην την ενσωματώνει στα αποτελέσματά της) ή θα πουλήσει το 100% στη Davidson Kempner. Επίσης, θα γίνει γνωστός ο τρόπους καταβολής του τιμήματος καθώς και αν θα υπάρχουν ρήτρες earn out.

Σημειώνεται πως το Project Galaxy είναι μία από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και το υπ’ αριθμόν ένα project στη λίστα της Alpha Bank τους τελευταίους μήνες, συνολικής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider