Η επόμενη ημέρα για την Τράπεζα Πειραιώς

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επόμενη ημέρα για την Τράπεζα Πειραιώς
Τα βήματα της διοίκησης Mεγάλου στο δρόμο προς την επανιδιωτικοποίηση.

Το πλάνο της επόμενης ημέρας για την Τράπεζα Πειραιώς, ετοιμάζει η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου καθώς, όπως όλα δείχνουν, είναι θέμα λίγων εβδομάδων μέχρι την μετατροπή των CoCo’s που έχει εκδώσει η τράπεζα σε μετοχές.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι άμεσα θα αυξηθεί το ποσοστό του δημοσίου στην τράπεζα, την ίδια στιγμή όμως λειτουργεί ως καταλύτης για την επιτάχυνση του ισολογισμού της και την επανιδιωτικοποίησή της.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει λάβει την επίσημη απάντηση του SSM αναφορικά με την πληρωμή του ετήσιου κουπονιού των CoCos σε μετρητά. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μετατρέψιμες ομολογίες που έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ και, αν δεν πληρωθεί το κουπόνι, γίνονται άμεσα μετοχές της Πειραιώς σε συγκεκριμένη τιμή.

Καθώς οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η απάντηση του SSM θα είναι αρνητική, το ΤΧΣ θα μετατρέψει τις μετοχές και έτσι θα αυξήσει το ποσοστό του στην τράπεζα στο 61,3% από 26,4% σήμερα, με αντίστοιχη μείωση του ποσοστού των παλαιών μετόχων. Εντούτοις, όπως έχει ξεκαθαριστεί, το ζητούμενο είναι το κράτος να μην διατηρήσει το ποσοστό αυτό αλλά, στο συντομότερο δυνατό διάστημα, η τράπεζα να περάσει εκ νέου σε ιδιώτες.

Τα επόμενα βήματα

Προκειμένου να συμβεί αυτό,  και με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνηση, ήδη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εκπονεί το σχέδιο μετάβασης, το οποίο θα ισχυροποιήσει την τράπεζα και θα την κάνει δελεαστική για τους ιδιώτες επενδυτές. Μάλιστα, ενόψει των αποφάσεων του SSM αλλά και για να εγκρίνει το νέο σχέδιο στην Ελλάδα βρίσκεται σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς, το οποίο και θα εγκρίνει το σχέδιο της επόμενης ημέρας.

Στην καρδιά του σχεδίου αυτού βρίσκεται η εξυγίανση του ισολογισμού, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, ώστε η τράπεζα να είναι έτοιμη προς επαν-ιδιωτικοποίηση όταν οι συνθήκες των αγορών είναι ευνοϊκές. Ήδη, στην κατεύθυνση αυτή προχωράει με μεγάλη επιτυχία η εθελούσια έξοδος που «τρέχει» η τράπεζα, με στόχο τη μείωση του προσωπικού κατά τουλάχιστον 1.000 άτομα και την αντίστοιχη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη βάλει μπροστά τις μηχανές για τo project Vega. Πρόκειται για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 5 δις. ευρώ ενώ με την ολοκλήρωσή του το απόθεμα των NPEs της τράπεζας θα πέσει στο επίπεδο των 16 δισ. ευρώ με δείκτη κοντά στο 30%. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε τη συμφωνία με την Intrum για την τιτλοποίηση Phoenix, ύψους περίπου 1,9 δις. ευρώ, μειώνοντας το δείκτη των NPE’s κατά περίπου 300 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, και καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της τιτλοποίησης, η τράπεζα θα μπορεί να συνυπολογίσει και τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό, ώστε εντός του 2021 να κάνει τις όποιες κινήσεις απαιτούνται (π.χ. έκδοση ομολογιακού δανείου, νέες τιτλοποιήσεις κλπ) προκειμένου να εξυγιανθεί πλήρως ο ισολογισμός της αλλά και ο δείκτης των NPEs να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Ο ρόλος του Χρήστου Μεγάλου

insider

Στο πλάνο αυτό των επόμενων μηνών, κομβικός είναι ο ρόλος του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστου Μεγάλου, ο οποίος καλείται να φέρει σε πέρας το πλάνο της επαν-ιδιωτικοποίησης. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, ο κ. Μεγάλου είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», καθώς αφενός γνωρίζει πολύ καλά την τράπεζα, αφετέρου έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να προσελκύσει διεθνούς βεληνεκούς επενδυτές. Και αυτό γιατί είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντίστοιχη διαδικασία της Eurobank μέχρι την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο του Prem Watsa. Έτσι, έχει την «ψήφο εμπιστοσύνης» τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και της κυβέρνησης, προκειμένου να υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου η Τράπεζα Πειραιώς να περάσει στην επόμενη ημέρα.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider