To lockdown φέρνει νέα γενιά κόκκινων δανείων

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To lockdown φέρνει νέα γενιά κόκκινων δανείων
Το κλείσιμο της αγοράς, η διψήφια ύφεση που εκτιμάται ότι θα καταγραφεί για το 2020 αλλά και η επέκταση των μορατορίων πληρωμών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο απειλεί να εκτροχιάσει τον σχεδιασμό τους.

Το φόβο τους ότι το νέο lockdown θα φέρει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ εκφράζουν οι τραπεζίτες, οι οποίοι τα τελευταία 24ωρα κάνουν «ασκήσεις επί χάρτου» για να υπολογίσουν τις συνέπειες της νέας πραγματικότητας.

Το κλείσιμο της αγοράς, η διψήφια ύφεση που εκτιμάται ότι θα καταγραφεί για το 2020 αλλά και η επέκταση των μορατορίων πληρωμών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο απειλεί να εκτροχιάσει τον σχεδιασμό τους.

Καθώς μάλιστα η ορατότητα παραμένει περιορισμένη, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά να αρχίσουν ξανά –έστω και τμηματικά- να αποπληρώνουν τις οφειλές τους.

Σε απόλυτα νούμερα, ενώ στην αρχή της πανδημίας ο υπολογισμός ήταν για 7-10 δισ. νέα κόκκινα δάνεια, τώρα υπάρχουν σενάρια που ανεβάζουν το «λογαριασμό» στα 15 δισ. ενώ, αν υπάρξουν lockdown και εντός του 2021 το ποσό αυτό μπορεί να εκτιναχθεί ακόμη και στα 20 δισ. ευρώ.

Μια τέτοια, απευκταία, εξέλιξη σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να κάνουν εκ νέου τιτλοποιήσεις –ανεξάρτητα αν αυτό θα γίνει μέσω του «Ηρακλή» ή της Bad Bank που σχεδιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος- με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Τα μορατόρια και το χρονοδιάγραμμα

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, σημαντικό ρόλο στον τελικό λογαριασμό θα παίξουν τα μορατόρια πληρωμών και κυρίως αν αυτά θα επεκταθούν και μέσα στο 2021. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πως το οριζόντιο «πάγωμα» των δανείων θα ίσχυε μόνο για το τρέχον έτος και από του χρόνου θα είχαμε μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις ή συγκεκριμένες κλαδικές ρυθμίσεις. Εντούτοις, το δεύτερο lockdown αλλά και τα σενάρια διατήρησης των μέτρων και μέσα στο 2021 αλλάζουν την εξίσωση και πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέα παράταση.

Εντούτοις, όπως αναφέρουν τραπεζίτες με γνώση του αντικειμένου, αν γίνει κάτι τέτοιο, τα δάνεια που δεν θα επιστρέψουν στην κανονικότητα αυξάνονται εκθετικά και σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν ξανά εκτινάσσουν τις επισφάλειες.

Βέβαια, ήδη στα επιτελεία των τραπεζών επεξεργάζονται σχέδια για τμηματική επαναφορά πληρωμών, ώστε να μειωθούν οι περιπτώσεις ολικών απωλειών, όμως όλα τα σχέδια θα εξαρτηθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο 2021. Αν υπάρξει επαναφορά μετά το πρώτο τρίμηνο, τότε οι επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να πληρώσουν έστω και ένα μέρος της δόσης τους πολλαπλασιάζονται. Αν όχι, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα.

Έτσι, ως προς το χρονοδιάγραμμα, την πρώτη σαφή εικόνα αναμένουν να έχουν οι τράπεζες περί τα μέσα του 2021, όταν και θα αρθούν τα μορατόρια και θα φανούν οι προοπτικές της οικονομίας. Το τοπίο –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα ξεκαθαρίσει προς το τέλος του 2021, με τη λήξη και της τουριστικής περιόδου, ενώ ο λογαριασμός των πιθανών κεφαλαιακών αναγκών θα γίνει γνωστός στις αρχές του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλες δημοσιονομικές πιέσεις φέρνει το δεύτερο lockdown – Προς τα επίπεδα του 9% το πρωτογενές έλλειμμα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider