Debtwire: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην πώληση «κόκκινων» δανείων

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Debtwire: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην πώληση «κόκκινων» δανείων
Κατά τη διάρκεια των lockdown οι περισσότερες συμφωνίες για την πώληση χαρτοφυλακίων NPLs σε εταιρείες διαχείρισης «πάγωσαν». «Καταλύτες» τα προγράμματα «Ηράκλης» και CAGS σε Ελλάδα και Ιταλία.

Μετά από χρόνιες προσπάθειες για εξομάλυνση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), η πανδημία του κορονοϊού φέρνει ξανά τις τελευταίες αντιμέτωπες με τον τεράστιο αυτό βραχνά. Παράλληλα, επιφέρει δύο σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση των NPLs, καθώς από τη μία αυξάνεται ο όγκος τους, και ταυτόχρονα «φρενάρουν» και οι πωλήσεις τους προς τις εταιρείες διαχείρισης. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της Debtwire ο συνολικός όγκος των NPLs στις χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε στα 526,3 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου, από το ιστορικό χαμηλό των 522,8 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τον τριμηνιαίο έλεγχο κινδύνου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority). Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατάφεραν να «καθαρίσουν» ως επί το πλείστον τους ισολογισμούς τους, δεδομένου ότι τα NPLs έφτασαν το 2014 έφτασαν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια των lockdown οι περισσότερες συμφωνίες για την πώληση χαρτοφυλακίων NPLs σε servicers «πάγωσαν», καθώς τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους ήταν τα λιγότερο «κινητικά» όσο αφορά τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων από το μακρινό 2015. Έτσι μόνο 39,2 δισ. ευρώ σε NPLs κατάφεραν να πωληθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από αυτές τις συμφωνίες που έγιναν μεταξύ των εταιρειών διαχείρισης και των τραπεζών για την πώληση «κόκκινων» δανείων τα 25,1 δισ. ευρώ εντοπίζονται στην Ιταλία, και τα 9,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, με τις δύο χώρες να αντιπροσωπεύουν το 87,2% της συνολικής δραστηριότητας στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων μέχρι στιγμής.

insider

 

Παράλληλα από τα 39,2 δισ. ευρώ που «έκλεισαν» μέχρι στιγμής εφέτος, τα 10 δισ. ευρώ ήτοι το 25,5% ήταν μέσω τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» και του αντίστοιχου ιταλικού GACS  -7,5 δισ. ευρώ και 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα - σύμφωνα με τα δεδομένα της Debtwire. Αντίστοιχα από τα 70,9 δισ. ευρώ NPLs που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των προσφορών και παρακολουθούνται από τη βάση δεδομένων, τα 31,7 δισ. ευρώ -23,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 8,1 δισ. ευρώ στην Ιταλία- ήτοι το 44,7% σχεδιάζονται να πωληθούν μέσω των προγραμμάτων με κρατικές εγγυήσεις.

H Alessia Pirolo επικεφαλής της Debtwire για την κάλυψη των NPLs τόνισε πως «η bad bank υπήρξε ένα ισχυρό εργαλείο σε ολόκληρη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του υψηλού όγκου NPLs μετά την οικονομική κρίση του 2008. Επίσης οι τιτλοποιήσεις που εντάσουν οι τράπεζες στους μηχανισμούς κρατικών εγγυήσεων έχουν αποδειχθεί ένα δυνατό χαρτί για τη μείωση των NPLs και την εξυγίανση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών ακόμη και εν μέσω της τρέχουσας κρίσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider