«Λύνει» το outsourcing των τραπεζών η Τράπεζα της Ελλάδος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λύνει» το outsourcing των τραπεζών η Τράπεζα της Ελλάδος
Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι ότι δεν απαιτείται προέγκριση της ανάθεσης σε εξωτερικούς φορείς από τις εποπτικές αρχές.

Έναν «γόρδιο δεσμό» δεκαετιών λύνει με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εξωτερικών αναθέσεων εκ μέρους των τραπεζών.

Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι ότι δεν απαιτείται προέγκριση της ανάθεσης σε εξωτερικούς φορείς από τις εποπτικές αρχές, αλλά προβλέπεται η παρέμβασή τους σε περίπτωση που συντρέχει κίνδυνος ή οποιοσδήποτε άλλος λόγος κριθεί σημαντικός.

Στις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές έχουν ενσωματωθεί και οι συστάσεις της ΕΑΤ σχετικά με την εξωτερική ανάθεση δραστηριοτήτων σε παρόχους υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud).

Πλέον, οι τράπεζες θα ενημερώνουν την κεντρική τράπεζα για τις συμφωνίες εξωτερικής ανάθεσης κρίσιμων ή σημαντικών λειτουργιών πριν από την υπογραφή της σύμβασης εξωτερικής ανάθεσης, χωρίς όμως να απαιτείται σχετική εγκριτική απόφαση από την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να διευκολύνεται και να επιταχύνεται η διαδικασία εξωτερικής ανάθεσης.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση που κριθεί ότι δεν πληρούνται οι σχετικές εποπτικές απαιτήσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να μην επιτρέψει την εξωτερική ανάθεση λειτουργιών ή και να ζητήσει τη διακοπή κάποιας συμφωνίας εξωτερικής ανάθεσης που είναι σε ισχύ.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ύπαρξη επαρκούς και τυποποιημένης πληροφόρησης για τις συμφωνίες εξωτερικής ανάθεσης από το σύνολο των ιδρυμάτων, το νέο πλαίσιο εισάγει την υποχρέωση τήρησης από τα ιδρύματα ενός μητρώου πληροφοριών για το σύνολο των συμφωνιών εξωτερικής ανάθεσης, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος της Πράξης. Τα ιδρύματα θέτουν στη διάθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, κατόπιν αιτήματός της, το εν λόγω μητρώο, καθώς και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που είναι αναγκαία για την άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider