«Ανοιχτή» η Γέφυρα ΙΙ για την πρώτη κατοικία

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανοιχτή» η Γέφυρα ΙΙ για την πρώτη κατοικία
Αυτό αναφέρουν στο insider.gr καλά πληροφορημένες πηγές σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης του προγράμματος.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επανάληψης του προγράμματος-Γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων πλήττονται από την κρίση του covid-19, σε περίπτωση που η πανδημία συνεχιστεί με σφοδρή ένταση.

Αυτό αναφέρουν στο insider.gr καλά πληροφορημένες πηγές σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ που χαρακτήρισε «θετική» την ανταπόκριση στο πρόγραμμα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσής του.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παραμένει ανοιχτή για δύο ακόμη εβδομάδες, έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στην ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, οι ίδιες πηγές θεωρούν δύσκολο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, οι επιδοτήσεις δόσης στους -ευάλωτους- δικαιούχους θα ξεκινήσει από την αρχή του έτους για να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο -όταν, υποθετικά, η πανδημία θα αποτελεί παρελθόν.

Εάν, όμως, η έκτακτη συνθήκη συνεχιστεί, ή εάν η οικονομική αδυναμία των οφειλετών παραμένει και δεν επιτρέπει την εξυπηρέτηση της δόσης του στεγαστικού τους δανείου, δεν αποκλείεται να δούμε δεύτερο γύρο του προγράμματος-Γέφυρα. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του insider.gr, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις ξεπερνούσαν τις 70.000, γεγονός που αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των οφειλετών για το ευνοϊκό πλαίσιο που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο.

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας το 2020

Προς το παρόν, όλες οι τράπεζες «τρέχουν» καμπάνιες ενημέρωσης των πελατών τους ώστε να μην χάσουν την ευκαιρία να προστατέψουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό, λαμβάνοντας μάλιστα ενίσχυση από το Δημόσιο.

Την ίδια ώρα, τράπεζες και servicers διαβεβαιώνουν με εκατέρωθεν ανακοινώσεις ότι καμία πρώτη κατοικία δεν θα βγει στο «σφυρί» έως το τέλος του έτους -που ισχύουν, εξάλλου, μορατόρια πληρωμών για όλους σχεδόν τους πιστωτές. Για να προστατευτεί, ωστόσο, ο «κόκκινος» οφειλέτης, είναι αναγκαίο να υποβάλει αίτηση μέσω της πλατφόρμας, η οποία προϋποθέτει άρση του τραπεζικού απορρήτου ώστε να εντοπιστούν τυχόν περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider