Eurobank: Καθαρά κέρδη 176 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Καθαρά κέρδη 176 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2020
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 σηματοδότησε, επίσης, η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Cairo που οδήγησε τον δείκτη NPE στο 15% για την τράπεζα.

Σημαντικά ενισχύθηκαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση στα 176 εκατ. ευρώ από 97 εκατ. ευρώ ένα έτος νωρίτερα. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 σηματοδότησε, επίσης, η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Cairo που οδήγησε τον δείκτη NPE στο 15% για την τράπεζα.

Τα οργανικά έσοδα της Eurobank αυξήθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση σε 869 εκατ. ευρώ και 1,3% σε τριμηνιαία βάση σε 437εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 2,6% το α εξάμηνο 2020 σε 935 εκατ. ευρώ και κατά 15,2% το β΄ τρίμηνο 2020 έναντι του α΄ τριμήνου σε 501 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η τράπεζα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, βασική προτεραιότητα στην τρέχουσα συγκυρία είναι η στήριξη των πελατών μέσα από την παροχή προγραμμάτων αναστολής οφειλών (payment moratoria) και νέων χρηματοδοτήσεων. Ειδικότερα, κατά το Α΄ εξάμηνο 2020 το σύνολο των ενήμερων πελατών υπό καθεστώς αναστολής δόσεων ανερχόταν σε 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 2,3 δισ. ευρώ στο εξωτερικό, ενώ οι ενήμερες χορηγήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 1,3 δισ. ευρώ συνολικά σε σχέση με το τέλος του 2019. Τα υπόλοιπα χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 38,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου ή 40,6 δισ. ευρώ pro-forma για την αναγνώριση των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης Cairo.

Δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Φωκίωνα Καραβία

«Η πανδημία συνεχίζει να καθορίζει το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και παγκοσμίως. H εγχώρια οικονομική ανάπτυξη συναρτάται με τις εξελίξεις του Covid-19 και η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου αρνητικού αντικτύπου εμφανίζεται αυξημένη.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου μας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εστιάζουμε εξ ολοκλήρου στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στη στήριξη των πελατών μας, νοικοκυριών και ιδίως των επιχειρήσεων, ώστε να ξεπεράσουν τη δύσκολη συγκυρία. Παρέχουμε προγράμματα αναστολής πληρωμών και προσφέρουμε ρευστότητα για την κάλυψη της ζήτησης νέων χρηματοδοτήσεων που οφείλεται στην πανδημία. Οι χορηγήσεις ενήμερων επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκαν κατά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συμμετέχουμε πλήρως στις κρατικές πρωτοβουλίες, όπως το TΕΠΙΧ II και το Πρόγραμμα Εγγυήσεων, και αναμένουμε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια, μετά από τυχόν αποπληρωμές, θα αυξηθούν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του έτους.

Παρά τις εξωτερικές προκλήσεις, ολοκληρώσαμε τη συμφωνία με την doValue για την FPS και την τιτλοποίηση Cairo, μειώνοντας το ποσοστό των NPEs στο 15% και αποτελώντας σημείο αναφοράς για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον ισχυρότερο δείκτη κάλυψης των NPEs, άνω του 60%. Ενισχύσαμε περαιτέρω την κεφαλαιακή μας θέση περισσότερο από εκατό μονάδες βάσης και ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 15,5%.

Παρά τις αυξημένες προβλέψεις σε σχέση με το πλάνο πριν την εκδήλωση της πανδημίας, η Eurobank αποδεικνύεται ανθεκτική στις νέες προκλήσεις. Τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους με σταθερά τα επιτοκιακά έσοδα και σημαντική συνεισφορά των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες. Η συμβολή των διεθνών δραστηριοτήτων μας ήταν και πάλι ουσιαστική. Η παρουσία μας στο εξωτερικό αποτελεί βασικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

Έχοντας αναπτύξει ένα ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο και αντιμετωπίσει επιτυχώς το ζήτημα των NPEs, με ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια και με σχέδιο για την επέκταση των εργασιών, η Eurobank είναι έτοιμη να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες με την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider