Τιτλοποιήσεις 15 δισ. ευρώ «σηκώνει» ο Ηρακλής

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τιτλοποιήσεις 15 δισ. ευρώ «σηκώνει» ο Ηρακλής
Η Alpha Bank ανακοίνωσε την ένταξη δύο τιτλοποιήσεων συνολικού ύψους 7,67 δισ. ευρώ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Eurobank δύο μήνες νωρίτερα.

Δύο συστημικές τράπεζες έχουν αξιοποιήσει μέχρι στιγμής τη λύση «Ηρακλής» του υπουργείου Οικονομικών για τιτλοποίηση κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε την ένταξη δύο τιτλοποιήσεων, «Galaxy II» και «Orion», συνολικού ύψους 7,67 δισ. ευρώ στη συστημική λύση προκειμένου να λάβει εγγυήσεις Δημοσίου ύψους 3,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα καταστήσουν τους τίτλους που θα παραμείνουν στο ενεργητικό της μηδενικού ρίσκου, βελτιώνοντας τους κεφαλαιακούς της δείκτες.

Όπως εξήγγειλε η τράπεζα, σύντομα αναμένεται να υποβληθεί και το αίτημα για τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια που απαρτίζουν το Project Galaxy. Στόχος είναι, μέσω της συναλλαγής-μαμούθ, ο δείκτης NPE να υποχωρήσει στο 13%. Επιπλέον, όπως επισημαίνει η ίδια, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα σημαντικά οφέλη από την προωθούμενη συναλλαγή, καθώς το κόστος «κλειδώνει» στα χαμηλά, τρέχοντα επίπεδα, με μέσο κόστος κάτω από 2%.

Πρώτη τράπεζα που έκανε χρήση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων ήταν η Eurobank με τη συναλλαγή «Cairo» στα τέλη Μαΐου. Με τον τρόπο αυτό, η Eurobank άνοιξε τον δρόμο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στα επίπεδα των 6,50 δισ. ευρώ και του δείκτη καθυστερήσεων στο 15%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι η επόμενη που θα πάρει τον δρόμο του «Ηρακλή» με τιτλοποιήσεις επίσης ύψους 7 δισ. ευρώ, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης. Οι δύο συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός φθινοπώρου. Πρόκειται για την τιτλοποίηση «Phoenix» ύψους 2 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει 58.000 στεγαστικά δάνεια και την τιτλοποίηση «Vega» ύψους 1 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων και 5 δισ. ευρώ επιχειρηματικών δανείων, συνολικά 53.000 δάνεια.

Έως το τέλος του έτους και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να ενταχθούν στον «Ηρακλή» προκειμένου να αξιοποιήσουν το zero risk των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior) των τιτλοποιήσεων που θα διακρατήσουν οι τράπεζες, ώστε από τη μία πλευρά να ελαφρύνουν τους ισολογισμού τους από τα υπέρογκα κόκκινα δάνεια και, από την άλλη πλευρά, να διατηρήσουν επαρκή ποσοστό κεφαλαιακής επάρκειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider