Πρώτη κατοικία: Πάνω από 11.000 αιτήσεις στη νέα πλατφόρμα 

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη κατοικία: Πάνω από 11.000 αιτήσεις στη νέα πλατφόρμα 
Η αμεσότητα της διαδικασίας, χωρίς γραφειοκρατία και δικαιολογητικά, είναι ο κύριος παράγοντας επιτυχίας του νέου πλαισίου, εξηγεί στο insider.gr ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Ξεπερνούν τις 11.000 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν οριστικά στη νέα πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των κορονόπληκτων, σηματοδοτώντας την επιτυχία του νέου πλαισίου που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Ειδικότερα, έως τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης, ο αριθμός των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί στην πλατφόρμα είχε φθάσει τις 11.397. Στην πλατφόρμα είχαν εισέλθει 34.494 φορολογούμενοι, εκ των οποίων 27.661 είχαν άρει το απόρρητό τους.

Διαβάστε επίσης:

Η αμεσότητα της διαδικασίας, χωρίς γραφειοκρατία και δικαιολογητικά, είναι ο βασικότερος παράγοντας της επιτυχίας του νέου πλαισίου προστασίας, εξηγεί στο insider.gr ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης. Σε ό,τι αφορά στην αναλογία «πράσινων-κόκκινων» οφειλετών που έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους, ο κ. Κουρμούσης επισημαίνει ότι αυτά τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του μήνα που θα έχει γίνει σχετική ανάλυση των δεδομένων από τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος προβλέπει επιδότηση δόσης έως και 90% για το πρώτο τρίμηνο σε όσους πληρούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια και έχουν ενήμερο στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο με εγγύηση πρώτη κατοικία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της πανδημικής κρίσης της τελευταίες ημέρες, καθώς και το ότι δεν απαιτείται ούτε ένα δικαιολογητικό εκ μέρους του αιτούντα. Μόνο σε περίπτωση που δεν εντοπίσει αυτόματα το σύστημα ποιο από το ακίνητο είναι η πρώτη κατοικία, απαιτείται ο δανειολήπτης να υποδείξει το σωστό ακίνητο.

Σε αντίθεση με τον νόμο 4605/2019 που προστάτευε τους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 31/12/2018, ο νέος νόμος παρέχει προστασία σε όλους τους δανειολήπτες, ανεξαρτήτως ενήμερης ή καταγγελμένης οφειλής ή ημερομηνία καταγγελίας. Το κύριο «φίλτρο» της νέας πλατφόρμας είναι ο αιτών να έχει λάβει έκτακτη ενίσχυση από την Πολιτεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr. Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, θα λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 9 μήνες. Η καταβολή της επιδότησης ξεκινά αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής πληρωμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider